Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Da li je vreme za kupovinu jagoda?

Legenda kaže da su jagode nastale kada je Venera zaplakala a njene suze se pomešale sa krvlju Adonisa i pretvorile u malena crvena srca.

Potiču iz Severne Amerike i neki podaci govore da su ih Evropljani otkrili naseljavajući Ameriku, krajem 16. veka. Do tada rasprostranjene u prirodi, nisu gajene, počinje njihovo kultivisano gajenje. Drugi podaci govore da su bile vrlo omiljenje još u drevnom Rimu, da su od njih spravljani neki lekovi i eliksiri. Kako god, mnoge sorte jagoda razvijene su u 17. veku, tada je u Francuskoj nastala i sorta jagoda koja nam je najpoznatija, ukrštanjem dve sorte divljih jagoda sa istočne obale Amerike i obala Pacifika. Danas se gaje skoro u svim delovima sveta.

Najviše se konzumiraju sveže ali su neizostavan dodatak mnogim voćnim i ledenim poslasticama, od njih se kuvaju džemovi i koriste se u proizvodnji šampona, sapuna, kupki i nekih sredstava za čišćenje.

Bogate su kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom i vitaminom C. Sadrže specifične enzime koji aktiviraju metabolizam i pomažu telu da se oslobodi masti, bogate su vlaknima i daju osećaj sitosti, pomažu čišćenju creva.

Veoma su značajne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a podstiču i stvaranje kolagena, proteina koji sprečava nastajanje bora.

Sigurno niste znali, jagode se preporučuju kao prirodan lek za eliminaciju lošeg zadaha.

Skoro 90 odsto jagoda čini voda, sadrže veoma malo kalorija i mogu se konzumirati u velikim količinama.

Sigurno ste ovih dana videli da su tezge na pijacama pune jagoda, onih krupnih, veličine omanjih jabuka.

Pre nego posegnete za njima, obratite pažnju na njihovu veličinu i boju, to treba da pokrene alarm da sačekate malo sa kupovinom.

Ovakve jagode su najverovatnije pune pesticida i sa kupovinom biste trebali da sačekate bar do maja meseca kada je verovatnije da su sazrele prirodno u nekoj bašti ili na plantaži a ne u stakleniku podsticane ko zna kakvim sredstvima. Ove jagode nemaju ni ukus ni miris jagoda na kakve smo navikli, razliku možete osetiti kad se pojave u vreme prirodnog zrenja

Ako ih kupite, pažljivo uklonite listove, dobro ih operite pod mlazom vode i pre nego što ih stavite u frižider osušite ih na papirnom ubrusu. Čuvaje ih u kutiji sa poklopcem, nikako pokrivene najlonom ili folijom, najviše tri dana, jagode su lako kvarljive.

Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.netSavet je ipak da sačekate da se na tezgama pojave “domaće” jagode, koliko god da vas mame.

U nekim zemljama jagode se ne preporučuju deci uzrasta do pet godina zato što mogu izazvati alergiju, dodatno ljude upozoravaju na ove ogromne koje mogu pojačati alergijske reakcije zbog sredstava kojima su tretirane.

Za nekih mesec dana, kad pijace zamirišu, kupujte ih bez straha da ćete sa njima uneti u organizam i nešto od odobrenih “otrova”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *