Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Da li biste angažovali ličnog životnog trenera?

Sigurno često čujete – budite ono što jeste, iskoristite svoj puni potencijal, iskoristite svoje veštine… Možda često pomislite i da ste u raznim segmentima svog života zakazali, kao partner, roditelj, na poslu, u komunikaciji sa drugim ljudima…

Sigurno često čujete i kako je neko predodređen na uspeh, šta god radio, a neko, koliko god da se trudio – na neuspeh.

Možda se ponekad zapitate kako u nečemu niste uspeli a dali ste sve od sebe i potrošili toliko vremena. Najverovatnije da je problem u tome što jeste dali sve od sebe ali na pogrešan način, odnosno da ste u sebi pokretali “zupčanike” koji nisu bili oni pravi.

Na zapadu odavno postoje lični životni treneri, ili životni i profesionalni motivatori, često ih mešaju sa psiholozima što u jednu ruku i jesu, ali koučing nije psihijatrijska pomoć u pravom smislu te reči. Na zapadu, naročito u Americi, lični treneri su  veoma popularni i postoje mnogi oblici koučinga, lični, porodični, roditeljski, korporativni, i drugi.

Lični trener bi najjednostavnije rečeno trebalo da vam pomogne da pronađete sebe, otkrijete u sebi onaj mali svetionik koji će vam pomoći da se ne izgubite već da uspete u životu, iz sebe izvučete maksimun.

Kod nas se koučing uglavnom vezuje za profesionalan uspeh, ali na stranu profesija i posao, da li biste angažovali životnog motivatora, trenera koji bi vam pomogao da se snađete u običnim životnim situacijama sa kojima ponekad ne umete da se nosite, da uspete da kod sebe izvršite pozitivne promene?

Životni trener, jednostavno rečeno, pomaže u poboljšanju kvaliteta života, pomaže ljudima da veruju u sebe, definišu svoje životne ciljeve i spremnost da ih ispune, kao i način kako da ih ispune, pomažu da čovek dostigne najviši nivo svojih mogućnosti, ne odustaje kad naleti na problem, pomažući mu da otkrije šta je ono što ga sputava kako bi to mogao da prebrodi i da sve od sebe.

Ako ste se nekada obratili psihologu ili psihijatru zbog problema koji imate, i ako je imao dovoljno vremena da vam se posveti, sigurno ste zapazili da se u razgovoru sa vama nalazi u pasivnom odnosu slušaoca koji povremeno, dok obrazlažete svoje probleme, postavi neko pitanje i pokušava da otkrije konflikt u vama, uglavnom nešto iz prošlosti što vas koči u sadašnjem životu. Onog trenutka kad ga otkrije obavesti vas da morate to da prevaziđete, da je život samo jedan, da ništa nije vredno vaših živaca, uglavnom sve ono što znate i sami ali sa čim ne umete da se nosite.

Otkrivanjem uzroka problema teško da ćete problem rešiti, ovo je u psihijatriji vrlo popularno i većina razgovora sa psihijatrima će vas vraćati u prošlost koju ne možete da promenite.

Za razliku od njih, životni treneri se fokusiraju na “sad” i “danas”, odnosno na ono šta možete da uradite kako biste rešili problem u kome se nalazite, pomažu da krenete ka budućnosti.

On može pomoći da saznate šta hoćete, da li vodite život kakav želite da vodite i kako da živite onako kako želite, pomaže da sagledate sebe iz svih uglova, iznutra i spolja, da eliminišete negativnosti i iskoristite svoje dobre strane, da vam pomogle da odredite cilj, može vam pomoći čak i da prevaziđete napade panike i anksioznosti, da bolje upravljate svojim vremenom i nosite se sa svojim krizama.

Životni trener, kako mu samo ime kaže, može pomoći da počnete zaista da živite onako kako najbolje umete, da potpuno iskoristite sebe u svoju korist.

Da li biste ga angažovali? Ili mislite da ste iskoristili sve svoje potenicijale i da više od toga ne možete? Ni sa sobom, ni sa drugima, u braku, sa decom, prijateljima, na poslu…

Da li mislite da ste otkrili sve svoje talente i iskoristili sav svoj životni potencijal?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *