http://news.sky.com

The Iron Lady, film o ženi koja je osporila muški sistem

Sada već znamo, mada se moglo i pretpostaviti, Oskar za najbolju žensku ulogu na 84. dodeli ove prestižne filmske nagrade dobila je Meril Strip za ulogu Margaret Tačer, poznatije kao “Čelična dama”, u filmu “The Iron Lady” koji je snimljen sa veoma malim budžetom, što je iziskivalo i po 12 sati rada dnevno, vrlo iscrpljujuće kako je rekla Meril.

Nakon 17 nominacija čime je nadmašila Ketrin Hepbern, ovo je treći Oskar koji je Meril Strip dobila, prvi 1980. godine za ulogu u filmu “Kramer protiv Kramera”, i drugi za “Sofijin izbor” iz 1983. godine.

Kada se uzmu u obzir sve nagrade, Meril Strip je najnagrađivanija glumica u istoriji filma, a važi i za jednu od najposvećenijih koja se do iscrpljenosti sprema za uloge, pa nije čudo što je baš ona izabrana da tumači ulogu Margaret Tačer.

Iako film “The Iron Lady” prikazuje život političarke, karakterišu ga kao šekspirovski, životnu dramu,  a ne politički film, i nesumnjivo je da će

Margaret Tačer, Foto: dailymail.co.uk

oboriti rekorde gledanosti.

Margaret Tačer je bila prva i ostala jedina žena premijer u istoriji Velike Britanije, od 1979. do 1990. godine. Ostaće upamćena po tome što je ušla u gotovo zatvoren svet rezervisan samo za muškarce, što je osporila taj muški sistem, i za vreme svoje “vladavine” čeličnom rukom i voljom, smanjila socijalnu diskriminaciju i afirmisala žensku figuru u muškom političkom svetu.

U vreme kada je bila najaktivnija, i kada su je pitali kako ispunjava svoje obaveze žene i političarke, govorila je da spava samo četiri sata i da joj je to sasvim dovoljno da se odmori.

Film je u Britaniji naišao na podeljena mišljenja, od toga da ne oslikava pravu Margaret Tačer, do toga da je još uvek živa i da je film prerano snimljen, ali to ne utiče na interesovanje publike. Zanimljivo je da je na londonskoj premijeri filma, Meril Strip  umesto crvenim tepihom, prošetala svetlo plavim, u omiljenoj boji Margaret Tačer koji je postavljen specijalno za tu priliku.

Meril Strip. The Iron Lady, Foto: independent.co.uk

Kritike da film ne prikazuje onu pravu Čeličnu damu kakva je upamćena Margaret Tačer najverovatnije potiču od toga što je, kako je rekla, glumica u stvari htela da dočara njenu krhkost skrivenu iza političke maske.

Film počinje scenom u kojoj Margaret sprema doručak za svog supruga, kao što je činila uvek, a onda se vidi da sedi sama za stolom, njen suprug živi samo u njenim sećanjima. Ceo film je sastavljen iz fragmenata privatnog i političkog života ove žene koja je pokušala da održi ravnotežu između ova dva, to je priča o ženi koja je uspela da se izbori sa klasnim i rodnim stereotipima. Film je ispričan kroz oči Margaret Tačer, koja se seća trenutaka iz svoje prošlosti a naročito trenutaka provedenih sa svojim suprugom.

U trejleru ćete videti fantastičnu scenu koja dočarava to razbijanje dominacije muškog sveta, Marageret u svetlo plavom kostimu okruženu muškarcima u tamnim odelima.

Foto u zaglavlju: news.sky.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *