graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.ne

Simpozijum bez presedana – žrtve, oprostite!

Ako zadnjih godina stičete utisak da je u svetu, pa i kod nas, sve više slučajeva pedofilije  to je samo zbog toga što se danas o tome više govori za razliku od ranijih decenija kada se to prikrivalo, naročito kada se radilo o slučajevima pedofilije iz svešteničkih redova.

Danas imamo velike skandale vezane za sveštenike sa kojima Crkva pokušava da se izbori. Svi se sigurno sećate da je kod nas došlo do zastarevanja slučaja pedofilije iz svešteničkih redova, nešto što nikada nije smelo da se desi, nešto čime su žrtve doživele još jedno zlostavljanje od strane društva.

Što se katoličke crkve tiče, godinama se poštovalo uputstvo iz 1962. godine koje se odnosilo na obavezu skrivanja pedofila i koje je davalo pravo Crkvi da sama rešava problem pedofilije u svojim redovima. Obično su taj problem rešavali tako što bi zabludelog sveštenika premestili iz jedne parohije u drugu. Niti bi problem bio rešen, niti se pedofiliji stajalo na put, cilj je bio – prikriti.

Dakle, Crkva je, a naročito Vatikan koji uživa imunitet u Italiji, uvek zatvarala oči pred pedofilijom u svojim redovima a umela da zvoni na sva zvona kad to učini neko drugi. Procesuiranja su bila vrlo retka, kada bi se desila, Crkva je ulagala žalbe, pretnje, molbe i opravdanja.

Prvo procesuiranje sveštenika – pedofila u Italiji, Vatikan je pokušao da ublaži tako što se izborio za istu minutažu na televiziji, koja je bila posvećena ovom procesuiranju da bi objasnila ’’problem’’ sa svoje tačke gledišta, Božijih izaslanika i Hristovih zamenika na zemlji.
Srećom, svet više ne ćuti kada su u pitanju skandalozni slučajevi seksualnog zlostavljanja dece za koje su vezana sveštena lica, i Vatikan unazad godinama trpi pritisak da prizna slučajeve pedofilije i izbori se sa problemom.

Zbog svega toga, sledeće nedelje, od ponedeljka do četvrtka održaće se simpozijum pod nazivom “Ka isceljenju i obnovi” koji je pripreman pune dve godine, tokom kojeg će zvaničnici katoličke crkve, tokom pokajničkog bdenja,  zamoliti žrtve za oproštaj.

Organizatori su najavili da će simpozijumu prisustvovati episkopi iz preko sto zemalja, kao i predstavnici institucija kojima su pripadali sveštenici pedofili, pa čak i neki od počrinioca, koji će zajedno zatražiti oproštaj od žrtava i od Boga.

Kako je najavljeno ovo će biti veliki glas protiv slučajeva pedofilije a u ime hiljade žrtava govoriće Meri Kolins, bivša žrtva, koja će zamoliti Boga da pomogne žrtvama da oproste.

Portparol Vatikana, izjavio je da prisustvo velikog broja episkopa pokazuje volju crkve da pruži punu podršku borbi protiv pedofilije.

Kako izveštavaju svetski mediji, ovim simpozijumom će biti prekinut zakon omerte (ćutanja)  među svešteničkim redovima o jezivim slučajevima pedofilije.

Ostaje da vidimo da li će žrtve moći da oproste, da li će im Bog u tome pomoći, isti onaj koji je dozvolio da to urade oni koji ga zatupaju na zemlji…

2 comments

 1. Pitanje da li bi se nešto promenilo da zakon omerte nije toliko isprozivan u medijima poslednjih godina. I Vatikan se prilagođava novim “pravilima“ koje postavljaju drugi. Mislim da je sve to veoma neiskreno. Ne bi bilo prvi put.Bar kad je Vatikan u pitanju. Setite se “pacovskih kanala“….

 2. Kadija te tuzi i sudi…

  „Ja ne priznajem ni jedan sud osim suda moje partije“
  Jel to to? 🙂

  Moja partija ce za mene da izrekne najgoru kaznu u vidu drugarske kritike, mozda ce me cak i premestiti na poziciju politickog komesara u drugoj regiji. U nekim slucajevima ce se cak povesti i pitanje iskljucenja iz partije…
  Zaista strasna osuda ..

  Kakva je razlika izmedju klerikalnog i komunistickog ?
  Nikakva, I ne samo izmedju ta dva, vec je to osobina
  svakog totaliarnog/utopijskog sistema.

  Prave sistem koga su postavili i za koji propisuju pravila igre i naravno oni i kaznajvaju…
  Ako si im bliazak, drugarska kritika/molitva ce biti sasvim dovoljna kazna …

  Uzas …
  Nemam kometara …
  Zao mi je sto ima toliko opcinjenih i zaludjenih koji im slepo veruju.
  Ne gledaj ti mene sta ja radim nego slusaj sta ja pricam…
  Licemerno u najmanju ruku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *