Home / Kafa sa tetkom / Punjena pletenica
Punjena pletenica

Punjena pletenica

Potrebno za testo:

kocka kvasca
½ l mleka
kašičica šećera
100 g maslaca, margarina ili masti
2 kašičice soli
2 žumanca
1 kg brašna

1 jaje za premazivanje

Za prvi fil:

300 g mlevenog mesa
so, biber
glavica crnog luka. Luk izdinstati na ulju, dodati mleveno mesi i kada je uprženo posoliti i pobiberiti po ukusu.

Za drugi fil:

300 g spanaća (svezeg ili zamrznutog) i so –  skuvati, procediti, iseckati i posoliti po ukusu.

Za treći fil:

300 g kačkavalja ili belog sira.

Prirema:

Kvasac  rastvoriti u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kada uskisne, sjediniti sa preostalim mlekom dodati penasto umućen  maslac (margarin, mast),  so, žumanca i brašna po potrebi da se zamesi glatko testo. Dobro ga premesiti rukama i ostaviti da naraste na toplom mestu (pokriti krpom). Kada je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na tri dela.

Svaki od tri dela testa azviti na debljinu od 1 cm.

Prvi deo nafilovati filom od mlevenog mesa i uviti u rolat, drugi nafilovati spanaćem i takođe uviti u rolat, isto uraditi i sa trećim delom koji ćete nafilovati rendanim kačkavaljem ili izmrvljenim sirom.

Od ova  ta tri rolata napraviti pletenicu, premazati je celim jajetom, posuti susamom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Peći u zagrejanoj rerni na 220 C.

Napomena – pletenica je prilično dugačka pa se može preseći na dva dela i tako staviti u veliki pleh da se peče.

Izvanredno ukusno i dekorativno posluženje. Odlično se slaže sa crnim vinom.

Recept poslala Gordana Radojković

One comment

  1. Добра ова плетеница,ове тетке што пише на тетки!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*