Prvi muški seks simbol – Rudolf Valentino

Smrt Rurdolfa Valentina, junaka nemih filmova dvadesetih godina prošlog veka, izazvala je masovnu histeriju i izlazak preko 100.000 ljudi na ulice što se pretvorilo u nemire, dovela je do brojnih samoubistava što je i danas predmet socioloških proučavanja, zato s pravom nosi epitet prvog muškog seks simbola u istoriji.

U vreme kada niko nije mogao da čuje njegov glas, milioni žena širom sveta su maštale da bar malo vremena provedu u njegovom zagrljaju. Od prvog kadra u kome se pojavio, Rudolf Valentino je postao miljenik žena i njihova fantazija, o čemu su javno govorile što je za to vreme bilo nezamislivo.

Rođen 1895. godine u Italiji, u veoma siromašnoj porodici, Rudolf se već 1915. godine obreo u Njujorku, u potrazi za srećom, novcem i udobnijim životom. Nakon što je izvesno vreme, ne poznajući ni jezik ni grad, bez ideje odakle da krene, proveo spavajući u Central parku, dobio je posao perača sudova u jednom noćnom klubu gde je najverovatnje i otkriven kao talenat jer je već u to vreme bio izvrstan plesač. Ali, Rudolf ne počinje da gradi svoju karijeru, već zbog plesa i izuzetnog držanja postaje meta imućnih starijih dama i počinje da radi kao njihov pratilac, danas bi ga bio glas da radi kao žigolo.

Naravno, biti ljubavnik udatih žena ne može da prođe bez skandala, bio je umešan u razvod bogatog  para, kasnije je govorio da se radilo samo o prijateljstvu i da je hteo da pomogne svojoj prijateljici, a čitava afera se završila tako što je žena tokom svađe oko starateljstva nad sinom ubila svog bivšeg supruga. Uplašen da će biti pozvan kao svedok, Valentino odlazi iz Njujorka i priključuje se jednoj plesnoj grupi.

Ubrzo počinje da radi kao statista u nemim filmovima, a 1921. godine Metro Goldvin Majer ga angažuje za ulogu u filmu „Četiri jahača apokalipse“ u kome je kako su onda govorili otplesao najsenzualniji tango na svetu. Iako je doprineo uspehu filma, studi ga je angaživao sao+mo kao sporednog glumca sa malim honorarom.Ubrzo ga preuzima Paramount studio i daje mu glavnu ulogu u filmu „Šeik“, avanturističkom filmu punom emocija u kome je razbio stereotipe o Arapima kao grubim ljudima, njegova slava počinje vrtoglavo da raste. Bio je sve ono što žene vole, lep, senzualan, tajnovit, strastan muškarac, ogromne seksualne privlačnosti.

Foto: lasplash.com

Ljubavni život Rudolfa Valentina bio je vrlo buran, neprekidno u društvu starijih dama koje su ga finansijski pomagale, brzopleto se oženo ženom za koju je tek nakon ženidbe saznao da je lezbejka i odmah je napustio tako da zvanično brak nikada nije zaživeo. Ali, formalno je bio u braku što je dovelo do toga da bude uhapšen zbog bigamije kada se drugi put oženio. Lep, zgodan, prefinjenih manira i zanosnog tela grača, Rudolf je bio meta nagađanja da li je gej ili ne, što nikada nije zvanično potvrđeno a izjave muškaraca koji su tvrdili da su imali vezu  sa njim su dokazane kao netačne.

Kada je umro, 1926. godine, u bolnici, nakon što je operisan sa dijagnozom čira na želudcu i upale slepog creva, jer njegov već oslabljen organizam nije mogao da se oporavi, Valentino je imao samo 31 godinu.

Kada se čulo da je umro, ulice Njujorka su bile zakrčene obožavaocima, žene su se onesvešćivale, a policija je pokušavala da spreči nerede koji su izbili. Desilo se ono što se ranije nikada nije desilo i što su tadašnji mediji nazvali društvenim fenomenom.

Zanimljivo je da je Rudolf  Valentinu dva puta održan pomen, kao da je imao dve sahrane, jednom u Njujorku, a drugi put, nakon što je njegovo telo vozom obišlo celu zemlju, na Beverli Hilsu

Film “Šeikov sin”, poslednji koji je snimio, 1926. godine, nije uspeo da vidi.

Kada biste danas odledali neki film u kome je glumio, ostali biste zatečeni, to nimalo ne podseća na ono što doživljavamo kao film, ali u to vreme nije smetalo da Valentino, još za života postane mit, i do današnjih dana ostane prvi seks simbol u istoriji.

Sa njim je, kažu, u istoriju otišao i nemi film.

Sahrana Rudolfa Valentina, foto: http://allanellenberger.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *