Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Problem lomljenja noktiju

Mnoge žene imaju nokte koji se lako lome i listaju, za njih možemo reći da imaju prirodno loš kvalitet noktiju. Međutim svaka žena se ponekad suoči sa problemom lomljenja noktiju, i ove žene mnogo burnije reaguju na ovaj problem, baš zato što on nije stalan i što nisu navikle na to.

Možda nećete verovati ali dugotrajan stres može dovesti do ovog problema, a uzrok mogu biti i anemija, ili loše funkcionisanje bubrega i jetre. Ovo su oni teži slučajevi koji se mogu rešiti samo uz pomoć lekara i to tako što će se lečiti primarni problem.

U većini slučajeva nokti se lome iz dva razloga, uzroci mogu biti jaka hemijska sredstva koja koristite za održavanje kuće pa korišćenje rukavica može rešiti ovaj problem, ili nedostatak vitamina. Ako vam se dešava da vam se nokti lome najčešće u zimskom periodu onda budite sigurne da se radi o nedostatku vitamina.

Da biste spečile lomljenje noktiju, vodite računa o ishrani pa tokom zimskog perioda pojačajte unos voća i povrća, kao i mlečnih proizvoda, ako ništa drugo, dovoljna je čaša jogurta dnevno.

Masirajte nokte nekom hranljivom kremom, ili bademovim uljem. Isto uradite pre nego što nanesete lak za nokte.

Ako uvek imate lak na noktima, bar  ih vikendom ne lakirajte, pustite nokte da dišu.

No, najbolje bi bilo da u periodu dok vam se nokti lako lome, i dok ne rešite problem, ne puštate nokte, redovno ih secite. Sa izlaskom iz zimskog perioda, problem će najverovatnije biti rešen.

One comment

  1. Meni pucaju nokti na stopalima,palac i to vertikalno ..Zanima me da li je to nedostatak nekog vitamina i sl..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *