Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo će se sutra možda dešavati kod nas

Na stranim portalima se zadnjih dana mnogo piše o ugradnji kontraceptivnih implanta devojčicama od 13, 14, godina u nekim britanskim školama.

Britanija ima veliki problem sa tinejdžerskim trudnoćama koji pokušava da reši već godinama, ali ono što je neobično u vezi ugradnje kontraceptivnih implanta je to što je isto rađeno bez znanja roditelja.

Slučaj je otkriven tako, što je jedna majka koja je želale da ostane anonimna, primetila da je njena trinaestogodišnja ćerka neobično razdražljiva i sklona promeni ponašanja, a onda se otkrio da te promene izaziva implant koji joj je ugrađen pod kožu.

Naravno, majka je besna i zatražila je odgovor od nadležnih zašto kao roditelj nije konsultovana, kako neko sme tako nešto da uradi a da je ne obavesti. Komentari na ovaj slučaj pokazali su da je javnost podeljena, neki misle da to nikako nije smelo da se desi bez znanja roditelja, dok drugi misle da je dozvola lekara, odnosno procena da se nekoj devojčici sme ugraditi implant, sasvim dovoljna i da roditelje ne treba ni obaveštavati a ni tražiti njihovu dozvolu.

Sve ovo dovelo je do velikog nezadovoljstva roditelja koji  izjavljuju da je nedopustivo da ne budu obavešteni o intervencijama kojima su podvrgnuta njihova deca, dok, naravno, oni drugi, te iste roditelje optužuju da su sami krivi što dolazi do ovakvih stvari jer sa svojom decom ne pričaju o seksu i kontracepciji.

Naravno, ovi implanti mogu biti neefikasni kao i bilo koje drugo sredstvo za kontracepciju a zamerke su da ugradnjom ovih implanta devojčice nisu dobile ništa sem eventualne zaštite od trudnoće, da im je svakako trebalo reći da siguran seks istovremeno podrazumeva i korišćenje kondoma koji bi ih zaštitio od polnih bolesti i drugih bolesti prenosivih seksualnim kontaktom kao što je AIDS.

Implanti koji su ugrađivani devojčicama ubacuju se pod kožu, intervenciju radi isključivo lekar i traju tri godine. Još jedna zanimljiva stvar u vezi celo slučaja je da su iz jedne škole pozvali roditelje da pitaju da li jednoj devojčici smeju da daju lek za glavobolju, u slučaju da je alergična, ali da te iste roditelje nisu zvali kada joj je ugrađivan implant. Roditelji se s pravom pitaju kako je škola mogla da dozvoli ovako nešto a da ne konsultuje ni roditelje ni dečije lekare, već je intervencija rađena na osnovu uzimanja anamneze od dece.

Kako biste vi reagovali?

Podsećanja radi, nedavno su usvojene izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima je dozvoljeno deci sa napunjenih 15 godina da imaju pravo da sama odlučuju o svom lečenju i da roditelji mogu imati uvid u njihov zdravstveni karton samo uz njihovu dozvolu.

Nešto o tome možete pročitati ovde.

Ono što može da se desi je da vašem detetu bude ostavljena mogućnost da samostalno odluči da li će biti podvrgnuto nekoj intervenciji, ili uzimati neku terapiju, ili jednostavno sutra dozvoliti da mu se ugradi neki ovakav implant, ili neki drugi, a onda da se za par godina pokaže da to ili nije bilo dovoljno ispitano, da je kancerogeno, da prouzrokuje neke bolesti.

Ne zaboravite, danas je sve biznis.

2 comments

  1. Kako bih reagovala – pa poludela bih. Prvo sto cerka nema poverenja u mene (a to bi bila moja greska) da trazi savet i pomoc, sto nisam primetila sta radi i sta joj se dogadja, a zatim na skolu i one koji su odlucili u ime mog deteta i u MOJE ime, sta je najbolje za nju.

  2. Pitam se, dali bi ti isti lekari ugradili implantant i svojoj cerki, sestri?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *