Home / Kafa sa tetkom / Kazablanka, najromantičniji film svih vremena
Kazablanka, najromantičniji film svih vremena

Kazablanka, najromantičniji film svih vremena

Na listi Američkog filmskog instituta, ali i na mnogim drugim listama, film Kazablanka, iz 1942. godine nalazi se na prvom mestu najromantičnijih filmova svih vremena i među 100 najboljih američkih filmova. Od 1988. godine, čuva se u Nacionalnom filmskom registru u Kongresnoj bibilioteci.

Na prestižnom takmičenju za Oskar, 1943. godine, film je nominovan u osam kategorija a dobio je tri Oskara, za najbolji film, produkciju i režiju. Dve replike iz ovog filma – “Sviraj to ponovo, Sem” i “Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva” se nalaze na listi najviše korišćenih filmskih replika u svakodnevnom životu.

Jedna od zanimljivosti vezanih za ovaj film je i pijanista Sem, prvi put u istoriji filma, crnac nije glumio slugue već prijatelja glavnog lika, a i jedan je od glavih uloga u filmu.

Kazablanka je film o Evropi pod nacističkom opsadom, ljudima koji pokušavaju da pobegnu u Ameriku i o onome što ga svrstava u romantične filmove, o ljubavi.

Rik, koga glumi hemfri Bogart je usamljenik, prilično nepristupačan koji ima svoj bar u Kazablanci, u koji jednog dana ulazi Viktor Laslo, lider češkog pokreta otpora, suprug Ilze Lund, stare Rikove ljubavi koju je glumila Ingrid Bergman. Rik im pomaže da napuste Kazablanku, i ako se pitate zašto je ovaj film proglašen najromantičnijim, biće da je zbog toga što u filmu ideali pobeđuju strast. Oboje, i Rik i Ilza, ljubav jednog prema drugom žvrtvuju idealima. Ono što mnogi ne mogu da shvate – da je moguće nekoga koga volite pustiti da ode.

Scenario za film Kazablanka u vreme snimanja nije bio napisan, na filmu je radilo više ljudi i u to vreme se nije mnogo poštovalo autorstvo, scene su menjane u hodu tako da ni Ingrid Bergman ni Hemfri Bogart nisu znali svoje replike za sutradan. Kažu da je ovo i doprinelo  tome da glumci bolje dočaraju unutrašnje konflikte sa kojima su se borili glavni likovi.

Glavni glumci, Hemfri Bogart i Indgrid Bergman odavno nisu među nama, on je preminuo 1957. godine, a Ingrid 25 godina posle njega, 1982. godine, od raka dojke.

Vreme je idealno da pogledate ponovo ovaj film i, naravno, da ga preporučite onima koji ga nekim slučajem nisu pogledali…

One comment

  1. A treća replika, kad Bogi kaže Ingrid: „Živela ti meni.“ ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*