photostock / FreeDigitalPhotos.net

Kako kupujete tašnu – mali saveti

Do Drugog svetskog rata, u rukama žene ste mogli videti samo malu tašnu, one su bile rezervisane za viši sloj, i žene su u njima nosile uglavnom maramicu i pudrijeru. Sa završetkom rata i sve većim uključivanjem žena u društveni život, zapošljavanjem, došlo je do potrebe da ženska tašna bude veća, u nju mora stati sve ono što je ženi potrebno u toku dana.

Danas će vas većina modnih stručnjaka upozoriti da vodite računa prilikom kupovine tašne jer je tašna odraz ženske ličnosti. Postoji nebrojeno saveta kakvu tašnu, od kog materijala i u kojoj boji, da kupite kako biste izgledale kao praktična žena, žena koja voli luksuz, da budete primećeni i slično, ako pažljivo čitate videćete da tašna uglavnom nema dodirne tačke sa vašom ličnošću, već da svi saveti idu ka tome da pokušate tašnom da pokažete svetu ono što želite. Iste ovakve savete možete pročitati i za cipele, nakit, sve ono što potrošačko društvo nameće kao imperativ a zaista nema veze sa vašom ličnošću.

Ali, koliko vodite raučna o tome kakvu tašnu kupujete? Da li se zaletite i kupite tašnu ne proveravajući koliko je praktična?

Imajući u vidu da je skoro neizvodljivo da imate veliki broj tašni koje biste uklapale sa garderobom, a i da je problem stalno premeštati sadržaj tašne što dovodi do toga da uvek nešto zaboravite, pri kupovini tašne je najbolje opredeliti se za tašnu crne ili braon boje. Ovakve tašne će se uklopiti sa većinom garderobe i obuće.

Naravno, preporučljivo je da tašna bude od kože, ne zato što je luksuznija nego zato što će duže trajati, razmislite koliko dugo imate kožnu tašnu a koliko dugo ste imali tašnu od nekog veštačkog materijala.

Pre nego što je kupite, proverite spoljne šavove i ne kupujte tašnu ako primetite da šavovi nisu ravnomerni, da ima prekida, ovakva tašna spada u kategoriju robe sa greškom i pitanje je vremena kada će šav početi da se para.

Dobro proverite rajsferšlus, ako zapinje, ni takvu tašnu ne kupujte, koliko god da vam se dopada i koliko god da vas prodavačice ubeđuju da će “propraditi”, uvek ćete imati problem sa otvaranjem i zatvaranjem, rajsfešlus mora da klizi.

Proverite, takođe, unutrašnje šavove i postavu, ako nije dobro ušivena, moguće je da ubrzo počne da se odvaja od tašne, a ako je nekvalitetna da počne da se osipa.

Većina žena se žali da su im tašne kao bunari bez dna i da je ono što žele da izvade iz tašne nekako uvek na dnu. Proverite da li tašna ima unutrašnji džep u koji možete staviti ključeve, telefon, sve ono što inače ume da se izgubi u tašni kao da ga i nema. Uštedeće vam silno nerviranje.

Većina tašni danas se nosi preko ramena, nemaju ručke, zato proverite da li je kaiš na tašni podesiv. Ako kupujete tašne koje su u stvari torbe, kaiš mora biti podesiv tako da ga možete skratiti uz tanju garderobu, i produžiti uz deblju, kaput ili jaknu, kako vam ne bi vukao i zavrtao rukave. Ako kupujete tašne čvrstog oblika, proverite da li na dnu imaju metalne “nožice” one služe da zaštite vašu tašnu od oštećenja i grebanja kada je negde spustite.

Vodite računa, tašna treba da bude dovoljno velika da vam u nju stane sve što je potrebno u toku dana, ne sme biti prevelika, tako će podsećati na torbu za plažu.

Pre nego što izvadite novac i kupite tašnu, probajte je ispred ogledala kao i svaki drugi komad garderobe, suknju ili cipele. Nije dovoljno samo je pogledati i kupiti. Tašna će stajati na vama, zato je bukvalo probajte, pogledajte kako vam stoji.

Po pravilu, svaka prodavnica tašni bi morala da ima veliko ogledalo, kako bi žene mogle da vide kako im stoje tašne u odnosu na celo telo. Obratite pažnju, mnoge prodavnice ih nemaju.

Ne žalite novac za kvalitetnu tašnu, one su dugoročna investicija, bolje par kvalitetnih nego gomila nekvalitetnih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *