Home / Kafa sa tetkom / Kako da zaštitite biljke od niskih temperatura
Kako da zaštitite biljke od niskih temperatura

Kako da zaštitite biljke od niskih temperatura

Niske temperature i mraz su ovih dana opasnost za biljke koje držite na terasi, u hodniku zgrade ili u dvorištu, zato bi bilo dobro da ih sve sklonite u podrum ili garažu.

Bilo bi dobro da saksije ne stavljate direktno na pod prostorije u koju ih sklanjate, podovi su hladni, dobro bi bilo da ispod njih stavite stiropor ili ih stavite na neku policu, što su dalje od poda prostorije to imaju više toplote.

Ako nemate prostoriju u koju biste sklonili biljke, onda bi bilo dobro da ih zaštitite od mraza. Orezane biljke, kao što su ruže možete poklopiti teglama, one koje nisu rezane, vodite računa, sada nikako nije dobro vreme da ih režete, možete prekriti najlonom ali ispod najlona se stvara vlaga pa je potrebno često da ga otvarate, zato je najbolje da biljke prekrijete pamučnim tkaninama. One će dovoljno zaštititi biljku a i kroz njih biljka normalno “diše”.

Još jednom, ako nise orezali biljke pre ovako niskih temperatura, sada to nikako ne radite, jer ako biljka i počne da mrzne, mrznuće prvo lišće, ako ga ima, ili najduže grane, tako da postoji mogućnost da i pored smrzavanja sačuvate biljku, kasnije, kada prođu mrazevi samo odsecite promrzle grane.

Nikako ne zalivate biljke tokom ovih hladnih dana, voda će se lediti i tako će biljka brže propadati. Isto tako vodite računa da u posudi u kojoj stoji saksija nema vode.

Ako ste biljke uneli u neku prostoriju, podrum, garažu, ostavu, stavite ih što bliže zidu, vodite računa da to ne bude spoljni zid, ili ih stavite na južnu stranu.

Još jedan trik da sačuvate biljke od smrzavanja je da svaku saksiju uvijete u novinsku hartiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*