Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Izborite se sa opstipacijom i dijarejom

Sigurno često imate problem sa opstipacijom koja je najčešće posledica lošeg varanja i slabe fizičke aktivnosti. To zaista ume da muči, danima se možete osećati naduto, i pored toga što se osećate loše, organizam se ne oslobađa “otrova”, svakako nije dobro.

U TV reklamama možete videti mnogo proizvoda koji vas mogu osloboditi muka koje izaziva zatvor, treba da znate da redovnim korišćenjem ovakvih preparata sebe možda oslobodite muka ali svoj organizam navikavate na ovakve preparate i jednoga dana nećete moći bez njih. Vaša creva jednostavno više neće umeti da rade bez “pomagala” a onda to nije idealno rešenje.

Pre nego što počnete da se navikavate na neki od lekova koji će vam pomoći da se ne osećate naduto, pokušajte sa nekim prirodnim stvarima. Često zaboravljamo da je jedno od prirodnih svojstava hrane i lekovitost, ne služi samo tome da budemo siti.

Odličan “lek” koji vam može pomoći je da uveče u pola čaše vode razmutite kašičicu šećera, ostavite u frižideru i ujutru popijete pre nego što uzmete bilo šta drugo.

Čaša hladnog mleka takođe može pomoći.

Ako ovo nikada niste probali, prvi put popijte kad ne morate da idete na posao, tek da vidite kako će vaš organizam reagovati, da reakcija ne bi zakasnila i dovela vas u nezogdnu situaciju.

Odličan lek su i suve šljive i jabuke, lako se vare i pomoći će vašim crevima da bolje rade. Njih takođe jedite pre svega drugog, pre nego doručkujete ili popijete kafu.

Stvar sa dijarejom je drugačija, može biti posledica virusa, ili nepoznatog porekla, kako god može nam prirediti veliku muku, problem je otići na posao, praćena je bolovima u stomaku i čestim odlaženjem u toalet, i prilično iscrpljuje. Naravno, kod dijareje postoji i opasnost od dehidriranja, i uvek se uplašimo više kada naše dete ima problem nego mi sami, naročito ako je dete malo, postaje nervozno i bezvoljno, a teško ga je naterati da uzima tečnost koju treba nadoknaditi.

U slučaju dijareje, slobodno jedite banane, pune su kalijuma i regulišu nivo tečnosti u organizmu.

Crna čokolada takođe može pomoći. Popijte čaj od nane, ili možete sažvakati nekoliko listova.

Sigurno ste čuli da u ovim slučajevima može pomoći Coca Cola, ako niste, slobodno popijte čašu.

Mešavina kašičice kafe i šećera koju ćete pojesti može da bude vrlo neprijatna, teško se guta, kafa će vam se prosto lepiti za nepca, ali vam takođe može pomoći.

Čaj od đumbira je takođe odličan, ovo se retko kod nas koristi, sređuje crevnu floru i smanjuje grčeva u stomaku a vrlo lako se lako priprema. Đumbir možete kupiti u bilo kom marketu, kuvajte ga petnestak minuta u vodi, procedite i po želji dodajte limun.

Naravno, ako sve ovo ne pomogne i imate upornu dijareju, naročito ako se to desi deci, obavezno idite kod lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *