Džon Travolta, idol sedamdesetih

Pre tri dana, tačnije 18. februara, Džon Travolta je napunio 58 godina. Mlađim generacijama je poznat iz filma “Petparačke priče”, ali starije ga pamte po kultnim filmovima “Groznica subotom uveče” i “Briljantin”.

Kada se krajem sedamdesetih godina u bioskopima pojavio film “Groznica subotom uveče” preko noći je postao apsolutni hit, a Džon Travolta seks simbol i ikona čitave jedne generacije. Najverovatnije da je uspehu filma, pored odličnog Travoltinog plesa doprinelo i to što su diskoteke u to vreme bile veoma popularna mesta za izlazak. Širom sveta, mladići u diskotekama su pokušavali da imitiraju Travoltin senzualni ples izazivaući salve smeha, jer samo je Travolta mogao da

Groznica subotom uveče - Foto: film.com

pleše koristeći seksualne pokrete a da ih drži na granici dobrog ukusa. Uspehu filma, naravno, doprinela je i muzika grupe Bi Džiz, takođe veoma popularne u to vreme.

Danas slobodno možemo reći da je simbol disko muzike i čitavog jednog doba, ali ne možemo da se ne nasmešimo kad se setimo njegovog stajlinga, belih zvonarica, otkopčane košulje sa zadignutom kragnom ispod koje se vide maljave grudi.

I kada su svi mislili da Travolta nikada neće imati tako dobru ulogu kao što je imao u ovom filmu, pojavio se film “Briljantin” u kome mu je partnerka bila Olivija Njutn Džon. Ovaj film je učvrstio njegovu reputaciju dobrog plesača, a i danas se veoma dobro kotira u kategoriji muzičkih filmova. Deni i Sendi, likovi iz filma takođe su bili uzori mladima širom sveta, crne pantalone, crna majica i crvene papuče koje je Olivija nosila u tom filmu smatraju se jednim od najuspešnijih filmskih kostima i kombinacijom koja je najviše imitirana širom sveta. Travolta je, doprineo popularnosti kožne jakne i bele majice, to je bilo “must have” osamdesetih godina.

Briljantin - Foto: ew.com

Od tada, pa sve do sredine devedesetih kada mu je Kventin Tarantino ponudio ulogu u filmu “Petparačke priče” Travolta je imao prazan hod u karijeri. Iako je u to vreme snimio veoma popularnu komediju “Slušaj ko to govori”, sa Kirsti Eli, uspeh prva dva filma nije ponovljen. U to vreme, Travolta je odbio dve uloge koje su kasnije proslavile Ričarda Gira, u filmovima “Američki žigolo” i “Oficir i džentlmen“, što mnogi ne mogu da mu oproste.

Smatra se da je filmom “Petparačke priče” Travolta vaskrsao kao glumac, ali sasvim drugačiji od onoga na šta smo navikli, ovaj film nam je otkrio jednog sasvim novog glumca, koji je čak i fizički bio promenjen, od mršavog, Travolta se pretvrio u popunjenog muškarca, ne tako okretnog kakvog smo ga pamtili.

Travolta potiče iz porodice sa šestoro dece, njegova majka je bila pevačica u jednom bendu, i normalno je bilo da će jedno od dece naslediti njen talenat. Još kao dete, počeo je da uzima časove plesa, učestvovao je u pozorišnim predstavama i mjuziklima u svom gradu, a sa šesnaest godina definitivno napušta redovnu školu kako bi se posvetio glumačkoj karijeri. Zbog svoje mršavosti koja se još uvek videla videla u filmu “Groznica subotom uveče” kao dete je dobio nadimak – Koska.

Petparačke priče - Foto:cynicritics.com

U pauzi koju je svojom greškom, odbijajući filmove, napravio u karijeri, Travolta je stekao letačku dozvolu i oženio se koleginicom Keli Preston. Zanimljivo je da su se venčali dva puta jer je Sajentološka crkva čiji je Travolta član ovaj brak proglasila nevažećim, tako da su morali da ponove venčanje po pravilima ove crkve. U ovom braku se rodilo dvoje dece, dečak i devojčica, ali 2009. godine, Travoltin šesnaestogodišnji sin umire na godišnjem odmoru od posledica napada koji je imao. Iako je godinama imao problema sa zdravljem svog sina, Travolta je ovo uvek negirao poštujući pravila Sajentološke crkve, tako da je ostala tajna od čega je u stvari bolovao njegov sin. Govorilo se samo da nije uzimao lekove jer je stav crkve bio da se njegova bolest ne može izlečiti lekovima. Kažu da je Travolta po smrti sina istupio iz ove crkve.

Lak za kosu - Foto: indiewire.com

U toku svoje karijere, dva puta je nominovan za Oskara, 1978. i 1995. godine, osvojio je dva zlatna Globusa, i na Filmskom festivalu u Stolkholmu je od strane kritike proglašen za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Petparačke priče”.

Snimio je još dosta filmova, ali dva koja svakako treba videti su “Ukradeno lice” i “Fenomen”. Ne propustite ni rimejk filma “Lak za kosu” u kome Travolta ima ulogu žene, no svakako ćete prepoznati njegove plesne pokrete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *