Home / Kafa sa tetkom / Domaća rezanca za supu koja miriše na naše bake
Domaća rezanca za supu koja miriše na naše bake

Domaća rezanca za supu koja miriše na naše bake

Naše bake su, a i mame takođe, pravile domaća rezanca i nijedna supa u kesici koju kupite ne može se uporediti sa domaćom supom spremljenom sa ovim rezancima. Sve je manje žena koje kuvaju domaću supu, to je čitav ritual, čak i kad je kuvaju koriste gotova, kupljena, rezanca.

Sigurno često na pijacama vidite na tezgama rezanca za koja vam kažu da su domaća, i sigurno se divite njihovoj zlato žutoj boji. Pre nego što ih kupite, razmislite o tome da ne znate u kakvim uslovima su pravljena, da nemaju nikakvu deklaraciju, da svakako pomalo rizikujete kada ih kupite.

Ako volite domaća rezanca, i mislite da ne umete da ih napravite, pokušajte, možda vam prvi put ne uspe, ali kada ih prvi put napravite da liče baš na ona bakina koja su se sušila na belim uštirkanim salvetama, u kući će vam zamirisati detinjstvo, onaj miris koji nam uvek nedostaje.

Za pripremu rezanaca vam ne treba ništa više od 2 jaja, soli i brašna. Koristite oštro brašno, pre nego meko. Količina brašna će zavisiti od veličine jaja, pa počnite sa manjom količinom. Brašno sipajte u posudu, dodajte kašičicu soli i jaja a onda viljuškom mešajte dodajući brašno kako biste dobile testo koje se ne lepi. Testo zatim prebacite na radnu površinu i mesite ga rukama sve dok ne postane glatko, bez  grudvica. Formirajte loptu, pokrijte krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta.

Nakon toga oklagiju pospite brašnom i razvijte testo, što tanje to bolje, vodeći računa da svuda bude iste debljine. Ponovo pokrijte testo krpom i ostavite da stoji desetak minuta.

Ko ima mašinu za sečenje rezanaca dalji postupak zna, ali ako je nemate, testo urolajte, kao kada pravite rolat, a onda ga oštrim nožem secite na što tanje krugove i stavljajte na krpu. Svaki krug koji isečete rastresite prstima kako bi se rezanca odvojila.

Ostavite da se rezanca suše, povremeno ih rastresite prstima kako bi se ravnomerno sušila. Vreme sušenja zavisi od temperature u kući, potrebno je najmanje 3 dana da se osuše.

Nakon toga ih stavite u plastičnu kutiju na čije dno ste stavili papirnatu salvetu, i rezanca su spremna za upotrebu.

Ovakav način spremanja rezanaca poznat je vekovima, rezanca nisu izum novijeg doba, novija je samo fabrička proizvodnja. Tragovi prvih rezanaca kao i oklagije, alatke tipične za razvijanje testa, datiraju iz vremena od oko tri hiljade godina pre Hrista. Od tada, pa do danas, suština rezanaca se nije promenila, to je vrsta hrane koja se pravi od jaja i brašna a kasnije se kuva u vodi.  Danas je samo promenjen oblik rezanaca, ali sve ostalo je isto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*