http://style.notizie.i
http://style.notizie.i

Baletanke, cipele za sva vremena

Kakvi god da su trendovi kada su cipele u pitanju, baletanke nikada ne izlaze iz mode, to su jedine cipele koje možete uklopiti uz svaku garderobu i obuti ih za svaku priliku. U baletankama ćete na poslovnom sastanku izgledati pristojnije nego u cipelama sa vrtoglavom štiklom i platformama, u njima možete potrčati, izneće svaku večernju haljinu, nije ni čudo da nikada ne izlaze iz mode.

Velikoj popularnosti baletanke mogu da zahvale Odri Hepbern koja ih je nosila u filmu “Funny Face”, Brižit Bardo koja čije noge su u njima izgledale zanosno u filmu “I bog stvori ženu”,  Džeki Kenedi, ikoni stila šezdesetih godina, koja se usudila da kao prva dama “siđe” sa potpetica i pojavi se u javnosti u baletankama. Baletanke već više od pola veka suvereno vladaju u modnoj industriji cipela.

Ravne cipele su nošene još u najstarija vremena, ali sa razvojem društva i sve većim obraćanjem pažnje na modu, istisnule su ih cipele sa potpeticom koje su predstavljale statusni simbol, postojale su precizne odrednice ko kakve cipele može da nosi, čak i za dužinu, neke su bile duge i do šezdesetak centimetara, prosto je nezamislivo kako je neko u tome mogao da hoda.

Sa završetkom Francuske revolucije, ravne cipele ponovo ulaze u modu jer su se cipele sa potpeticom smatrale vulgarnim. U to vreme, cipele za oba pola su bile veoma slične, ali tada se više polagalo na komfor, u njima stopalo nije trpelo, bile su udobne za nošenje, nego na dizajn.

S godinama, dizajn cipela se menjao, ženske cipele su počele da se razlikuju od muških, potpetice su ponovo bile u modi, a baletske cipele su bile privilegija balerina, nijedna žena najverovatnije u to vreme nije sanjala da će jednoga dana baletanke biti jedne od omiljenih cipela.

I, eto, pre više od pola veka, u modu su ih uvele tri žene, sve tri različitog stila, zahvaljujući njima, baletanke su postale simbol elegancije i ženstvenosti.

Baletanke mogu biti od bilo kog materijala, od svile do kože, bilo kog dizajna, neće izgubiti na svojoj eleganciji. Prednost baletanki je u tome što možete eksperimentisati sa bojama, baletanke jako žute boje vas čine modernom, cipele sa potpeticom već ne ostavljaju utisak elegancije i mogu delovati neozbiljno.

Danas prosto ne možete zamisliti da postoji žena koja u svojoj kolekciji cipela nema bar jedne baletanke, a vrlo često ih možete naći u ženskoj torbi kao prvu pomoć za noge umorne od vrtoglavih potpetica. Iza nekog stuba, žena neprimetno može promeniti obuću i vratiti se a da niko ne primeti da je promenila cipele. U tome je čar baletanki.

Foto: .topnegozi.it

Kažu da se svaka žena u baletankama oseća kao balerina.

Ako još uvek nemate baletanke, proleće je pred nama, kupite ih i spremite se da zaplešete ulicama.

Foto: lederniercri.it

Fotografija u zaglavlju: style.notizie.it

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *