Arapska marama ponovo u modi

Sigurno često vidite ljude, uglavnom mlade, kako nose karakteristične arapske marame koje muškarci u arapskom svetu nose oko glave, i sigurno vam to upadne u oči što dovodi do spontanog razmišljanja šta time žele da poruče. Odgovor je – ništa. Arapska marama je, nepoznato kako, odavno postala modni detalj, može se čak videti i na modnim revijama poznatih kreatora.

Ono što je karatkeristično za ove marame su vrlo živopisne šare, ali i to da se tako šarene uklapaju u skoro svu garderobu.

Ova marama je postala simbol palestinske revolucije tridesetih godina prošlog veka a šare na njoj su predstavljale pripadnost određenoj grupi. U

Foto: scarfworld.com

suštini, ova marama je služila kao zaštita od sunca i vetra, ali vremenom je postala obeležje pripadnosti i političkog stava. Zeleno belu maramu su nosili pripadnici Hamasa, crno belu pripadnici Fataha, a crveno belu prpadnici Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

Vremenom, postala je modni detalj karakterističan za neobavezan, pomalo hipi stil. Sa ulice, gde je zaživela kao trend preselila se na modne piste, kreatori su počeli da rade na šarama ali suštinski to je ostala karatkeristična arapska marama. Kako marame nikada ne izlaze iz mode, ova marama je već decenijama jedan od omiljenih modnih detalja koji nazivaju kontroverznim, najverovatnije zbog toga što potiče iz arapskog sveta, tako različitog od zapadnog i zato što nosi određenu simboliku.

Zbog toga, mnogi američki lanci su je povukli iz prodaje posle 11. septembra, kao simbol terorizma.

No, modni stručnjaci najavljuju da će arapska marama biti hit ovog leta, oko vrata, pojasa, na torbama, o to u veoma jarkim bojama, naročito u roze boji.

Najverovatnije je da je prošlogodišnje Arapsko proleće ovu maramu ponovo uvelo u modu, naročito zbog toga što je ceo svet podržao revolucionare.

Foto: bandana-world.com

 

One comment

  1. Tačan naziv za ovu maramu je KAFIYA i onaj ko je nosi od srca je politički buntovnik i nošenje kafije nosi političku poruku podrške Palestini i antiglobalističkim stavovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *