Home / Kafa sa tetkom / Živite uvek kao da je Božić
Živite uvek kao da je Božić

Živite uvek kao da je Božić

Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Bez obzira da li ste vernik i slavite Božić, niste vernik, ili Božić obeležavate samo tradicionalno, danas ćete slušati o miru, toleranciji, ljubavi, poštovanju i praštanju. I bez obzira da li verujete ili ne verujete, danas će vam neko čestitati Božić, možda ćete dobiti neku od onih cirkularnih poruka u kojima nema ni ljubavni, ni poštovanja.

Razmišljajući kako da vam se obratim na današnji dan, svima koji veruju i svima koji ne veruju, a misleći o tome kako je vera intimna stvar, i kako, bez obzira u koga ili šta verujemo, ipak svi verujemo u sreću, ljubav i bolje sutra, rešila sam da vam poklonim jedan svoj stari tekst o sreći, onoj neuhvatljivoj sreći za kojom svi tragamo.

Pre toga, želim vam da živite kao da je Božić svakoga dana, odnosno kao da je svakoga dana dan ljubavi, mira, tolerancije i poštovanja, budite tolerantni, volite, poštujte ljude oko sebe, kakvi god da su, u šta god da veruju, kakva god da su im opredeljenja, oprostite ono što možete, budite zdravi i nasmejani onima koje volite da bi oni bili takvi vama.

Sve  što damo, vraća nam se kao bumerang, i dobro i loše, svaki pomak koji smo napavili u samima sebi, obogaćuje i nas i one sa kojima živimo. Iako deluje pomalo izlizano, tako je, tek kad smo pronašli mir sa sobom, možemo ga naći sa ostalima.

Sve najbolje vam želim.

Mirjana Mimica

Dragi moji, razmislite da li ste ikada pozvali sreću da vam dodje u goste. Ako je došla, kako ste je dočekali? Ako je nema još uvek, da li ste je pozvali iskreno, onako od srca? I da li ste nekada pokušali, u potpunom mraku, da popričate sa svojom srećom koja, verujte mi, nije ni na nebu, ni u tudjim rukama već sedi skrivena u vama i čeka. Ona vas isto kao i vi nju.

Uđite u sebe, prošetajte i sapletite se o svoju sreću. Opsujte je sočno, onako kako psujete svoje najmilije, što vam je stala na put a onda je pustite da vas uhvati za ruku i da zaigra sa vama. Verujte mi, nesreća nije hronična bolest i od nje se možete izlečiti. Potebna je samo volja. I mali plesni podijum u vašem srcu.

Pokušajte da pevate zbog svega onoga zbog čega plačete.

Ako nemate para zapamtite – najvrednije i najvažnije stvari se ne mogu kupiti. Ne zato što nemate dovoljno novca već zato što nemaju cenu.

Ako patite zbog neke neostvarene ljubavi onda ste zasigurno bogata osoba. Jer, samo bogati mogu čuvati svoje ljubavi nostvarenima. Ne znam zašto bi to neko radio, čuvao svoju ljubav nostvarenom i patio zbog toga. Krenite joj u susret. Ljubav će krenuti prema vama. Možda neće, ali ostvarite je kako bilo i budite srećni što ste uopšte bili sposobni da osetite tu ljubav. Mnogi to više ne umeju.

Ako mislite da vas neko mrzi znajte da nije tako. Zašto bi vas neko mrzeo? Mnogi, za koje mislite da ste im centar sveta, vas uopšte ne primećuju. A ako vas i mrze mnogo su nesrećniji od vas. Mržnja je jedno tako nesrećno i tužno osećanje. I… obično se sveti onima koji je neguju a ne onima koji su predmet mržnje.

Ako ste tužni što vam niko, za sav vaš trud i muku (šta god to podrazumevalo), nije rekao hvala, odmah prestanite da radite sve ono zbog čega očekujete zahvalnost.

Ako vaše dete ima loše ocene ne brinite. Mnogo je važnije šta je naučilo nego koju je ocenu dobilo. Setite se kako ste zbog tih istih, loših, ocena išli ka kući sa grčem u stomaku i znojavim dlanovima. Nemojte nikada to raditi svojoj deci. Volite ih još više jer njima je mnogo teže što tog trenutka pokazuju kako nisu uspešni onoliko koliko vi očekujete od njih.

Ako je otišao neko ko vam je bio drag, neko koga ste voleli, isplačite se i zahvalite Bogu što vas je blagoslovio tom osobom. Moglo je da ne bude tako.

Ako imate utisak da je vaš život u rukama neke druge osobe zamolite je da raširi ruke. Padnite na zemlju i razbijte se na hiljade komada. Može biti da se jednog dana sastavite. Koliko god se činilo bolno, boleće ali će i proći.

Ako živite sa nekim pored koga se osećate usamljeno, prekinite to i naučite da živite sami. Nema ništa gore od takve usamljenosti.

Ako se plašite odgovora ne postavljajte pitanja. Ako ne znate šta ćete sa odgovorima koje ste već dobili, vratite ih onima koji su vam ih dali i zahvalite se. Umete vi da živite i bez toga.

Ako vas još niko nije zaprosio, zaaprosite sami sebe. Svečano recite “da”, obećajte da ćete voleti sebe šta god da vam se dešava i da ćete biti dobri prema sebi.

Ako vam se sad plače, plačite najglasnije što možete.

Isplačite sve svoje nesreće i tuge.

Januar je mesec, leta gospodnjeg 2011.

Pustite da u vama procveta sve ono što tako dugo pupi.

Tek tada će procvetati sve oko vas.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*