Home / Kafa sa tetkom / Vrste sireva
Vrste sireva
sargento.com

Vrste sireva

Kada odlučite da pazarite sir, da li ste sigurni da ste upoznati sa svim neophodnim informacijama o sastavu namirnice, koju kupujete?

Ili ćete se odlučiti da sir odaberete po izgledu, ili možda  po ukusu, ako je proba dozvoljena.

Nije loše pogledati šta piše na deklaraciji koja se nalazi na proizvodu, ako je sir upakovan ili je deklaracija  izložena negde na rashladnoj vitrini, ako kupujemo sir na meru. Naravno, sve ovo važi samo za kupovinu u supermarketima, ili drugim vrstama prodavnica. Na pijaci ovakvu vrstu podataka ne možemo saznati.

U   klasifikaciji  sireva, smernice će biti iz važećeg Pravilnika  o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura.

Pre svega sireve razlikujemo vizuelno. Kod nas se najviše konzumiraju beli sirevi, najčešće  u kriškama.

Drugi tip su takozvani  žuti sirevi, ili kako se ponegde nazivaju tvrdi sirevi.

Prema vrsti mleka sirevi se dele na sireve proizvedene od:

  •  ovčijeg
  •  kravljeg
  •  kozijeg
  • od kombinovanog kravljeg i ovčijeg itd.

Dalje, sirevi se dele na:

  1. Sirevi sa zrenjem
  2. Sirevi bez zrenja su sirevi koji su spremni za potrošnju neposredno posle proizvodnje
    Sirevi bez zrenja dele se na: sveže sireve, sveže sireve za specijalne namene, sirne namaze, sirne dezerte, sveže bele sireve i sveže sireve parenog testa.
  1. Sirevi  sa zrenjem ili tvrdi sirevi se dele prema vremenu, koje je potrebno da bi sirevi dostigli određenu teksturu i kvalitet:

–          Ekstra tvrdi sir – 6 meseci

–          Tvrdi sir – 5 nedelja

–          Polutvrdi sir – 2 nedelje

–          Meki sir – 1 nedelja, minimum

Na deklaracijama se obično nalazi samo opis. Na primer, ako stoji tvrdi sir onda je proces  zrenja bio najmanje 5 nedelja.

Na ovu klasifikaciju ne utiče postupak dimljenja ili formiranja kore.

Udeo mlečne masti u suvoj materiji se izražava u procentima

–          Ekstra masni – preko 60%

–          Punomasni – od 45 do 60

–          Masni – od 25 do 45

–          Polumasni – od 10- 25

–          Niskomasni  – ispod 10%

Sadržaj vode u bezmasnoj materiji

–          Ekstra tvrdi sir – manje od 51 %

–          Tvrdi sir – od 49 – 56%

–          Polutvrdi sir – od 54 – 69 %

–          Meki sir – više od 67 %

Postoje i druge klasifikacije, ali one nisu predviđene našom zakonskom regulativom:

–          Sirevi sa zrenjem (uz bakterije):

–          – pretežno na površini sira

–          – pretežno unutar sira

–          – s rupicama

–          – bez rupica

–          – zrenje u salamuri

–          Sirevi sa zrenjem (uz plemenite plijesni):

–          – pretežno na površini sira

–          – pretežno unutar sira

–          – na površini/i unutrašnjosti

Postoje i artikli koje mi po navici nazovimo sirevima, međutim tu se radi o proizvodima od sira.

Proizvodi od sireva su oni artikli koji sadrže najmanje 50% sadržaja sireva u suvoj materiji I to su

–          Topljeni sirevi

–          Sirni namazi

Pravilinik o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura.

U sledećem nastavku priče o sirevima, istine i laži u vezi sa kačkavaljem.

Autor: Dragana Amarilis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*