Tanatat / FreeDigitalPhotos.net

Umeće intimnosti

Imamo ljubavni potencijal i svi zaslužujemo blago intimnosti, lako ćemo se složiti! Kako onda malo veza uspeva? Tako mali procenat uspešnosti ne bismo tolerisali u biznisu. Zašto, onda, tolerišemo u ljubavnoj sferi života, kada je ona mnogima visoko na listi prioriteta?

„Desiće se ljubav, desiti – velim..“, uz Dobrišu Cesarića i svi prijatelji nas tako teše. Ali, ne padaju sa neba, niti zvone na vrata kvalitetni partneri. Dok uz zvuke omiljene muzičke numere čeznemo za blaženstvom bezuslovne ljubavi i fantaziramo o ekstazi potpune intimnosti i intenzivne razmene strasti, zavidimo parovima koji žive svoj harmoničan zajednički život. „Biću srećna kad: sretnem drugu polovinu, kad mi se kolena tresu dok na nju mislim, kad budemo živeli zajedno, kad izrodimo decu, kad deca porastu, kad odemo u penziju…“ Ako se to ne dešava, razočarano mislimo da je neki defekt u nama, ili da je socijalna klima takva da je prevladala otuđenost i niko nikome ne prilazi. „Gde da upoznam potencijalnog partnera? I šta treba da radim da me zavoli? Zašto niko neće ovu nežnost koja kipi iz mene?“, mislimo samosažaljivo dok popunjavamo rubriku „single“ ili, još gore „otpisani“. Osećaj usamljenosti pokušavamo da ublažimo alkoholom…ili radom. A odgovor je da neuspešnost u ljubavnom životu je posledica kontaminacija, uverenja, zabluda, koje nas kao pogrešne mape ljubavi vode stalno u ćorsokak.

Da su nam predložili da projektujemo kuću, da operišemo mozak, da napravimo aplikativni softver… bez ikakve edukacije, ne bismo ni pokušavali. Spremamo se da imamo manji procenat grešaka u poslu školujući se decenijama i stalno dopunjavajući naučeno. I opet grešimo. Šta tek reći za pitanja srca koja se u našoj kulturi ili ignorišu:“ Šta tu ima da se uči?“, ili im se umanjuje vrednost:“Gledaj ti od čega se živi, bez ljubavi se može!“ Moguće je živeti bez zadovoljenja mnogih želja, čak i potreba, ali bez ljubavi, život je nepotrebno mukotrpan.

Intimnost je vezana za jezgro naše ličnosti. Poznavati svoju dubinu, nekome je otkriti bez retuširanja i stići do nečijeg jezgra – to je intimna komunikacija. Prvi korak na tom putu je spoznaja vlastitog jezgra. Budimo intimni prvo sami sa sobom! Definicija autonomne, zrele ličnosti upravo naglašava tri sposobnosti: svesnost, intimnost i spontanost. I ne postavlja se kao nedostižan cilj, nego je smeštena u sadašnjost. Možemo govoriti o stepenu zrelosti, ali sreća povodom realizovane bliskosti nije ono što se čeka, nego doživljaj ovde i sada.

„Školovanje srca“ zapravo znači emocionalno opismenjavanje. U osnovi to je umeće ljubavi i bliskosti. Polazimo od spoznaje vlastitih emocija, učimo da ih razlikujemo i imenujemo, znamo zašto su nastale i šta poručujemo njihovim ispoljavanjem, vežbamo da čitamo tuđe emocije kroz empatiju i razvijamo interaktivnost tj. sposobnost adekvatnog reagovanja na plimu i oseku emocija. Urođenu sposobnost za ljubav ipak ne  aktualizujemo samo roneći u svoje dubine, već i u razmeni pozitivnih stroukova (jedinica komunikacije) sa odabranom osobom u sigurnom okruženju.  Da li ćemo razviti emocionalnu pismenost tako zavisi ne samo od naše volje, nego i od toga da li ćemo naći prave ljude sa kojima ćemo to da vežbamo!

Socijalni kontakti uvek su rizični, potencijalno  destruktivni. Biti prevaren je ipak manja šteta od globalnog nepoverenja u ljude! Ako smo krenuli čista srca izlažući naše jezgro mogućnostima povrede, možemo doživeti bol. Možemo i izgubiti nekoga sa kojim smo želeli ili čak imali bliskost ( jer ne mora ljubav večno da traje), ali to je manja šteta, nego da nikada nikoga ne pustimo da nam priđe, jer tako gubimo celo čovečanstvo!

Vežbajmo umeće intimnosti celoga života, prihvatajmo rizik da verujući ljudima budemo i povređeni, jer vredi  osećati stvarnu ljubav. Tek tada nam život obostrano dobije sjaj, postaje kvalitetniji, harmoničniji, energiziran i ponekad  zaista poetičan!

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog i psihoterapijski savetnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *