Home / Kafa sa tetkom / U Iranu prodaja Barbi lutke krivično delo
U Iranu prodaja Barbi lutke krivično delo

U Iranu prodaja Barbi lutke krivično delo

Prodaja najpoznatije lutke na svetu, Barbi, u Iranu postaje krivično delo. Naime, iranska policija je pokrenula kampanju kojom traži da se Barbi lutke povuku iz prodaje iz svih prodavnica igračaka, kao i iz svih reklama za igračke. Inače, Barbi lutke se ne uvoze u Iran legalno, to je krijumčarena roba ali se mogu nači skoro u svim prodavnicama igračaka.

Visoki zvaničnik iranske policije izjavio je da će vlasnici prodavnica koji se budu oglušili o zabranu prodaje biti tretirani kao počinioci zločina, i da će učiniti sve kako bi sprečili prodiranje zapadne kulture u svoj svet. Ova izjava dovela je do toga da su desetine i desetine prodavnica zatvorene preko noći jer se vlasnici plaše tužbi.

Ovo nije prva kampanaj ove vrste, ali sada se najavljuje kao obračun do kraja sa zlom koje kvari iranske devojčice.

Devedesetih godina, kada je Barbi lutka postala sve omiljenija, Iran je pokrenuo nacionalnu proizvodnju svojih lutki koje su nazvale Sara i Dara, kao iranski Barbi i Ken, kako bi devojčice imale lutke koje oslikavju njihov svet, ali je Barbi i u Iranu ono što je u čitavom svetu.

Ostaje da čekamo prvu vest o tome da je neki prodavac osuđen i da čujemo kakva je kazna izrečena za to delo.

Foto: kanoonintl.com

2 comments

  1. Tekst je dosta pisan van konteksta, jer ne objašnjava političku situaciju u Iranu. Treba da se uzme u obzir da Iran nije sekularna država, i da se na kraju za sve verski savet koji se brine da sve bude u skladu sa Kur’anom. To je tako od kada je zbačen Šah a došao Homeini i mnogi koji ovo čitaju nisu ni bili rođeni kada se to desilo. Pa mi je neverovatno da je Barbi lutka tolika vest svuda, kada se u Iranu decenijama dešavaju mnogo gore stvari.

  2. Već smo se bavili temom položaja ljudi, naročito žena i u Iranu i u nekim drugim zemljama, pod pretpostavkom da svi znamo šta se tamo dešava, kakvi zakoni vladaju, ne možemo svaki put pisati isto.

    I uz današnju vest, koju mi nismo objavili, da je iranskoj glumici „koja se slikala gola“ a radi se o umetničkoj fotografiji, zabranjen povratak u domovinu, koju su objavili skoro svi portali, nije propraćena pričom zbog čega, dakle pretpostavka je da već to svi znamo.

    Zato ova vest nije van konteksta, u kontekstu je sličnih vesti koje se objavljuju skoro svakodnevno.

    Sama Barbi lutka nije vest, vest je to što se ne prestaje sa progonom bilo čega što nije deo iranske kulture, i što se ide toliko daleko da se prodaja jedne lutke proglašava krivičnim delom, a već znamo kakvi su njihovi zakoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*