Šta nam govori cveće

Svaka žena voli da dobije cveće, i svaka u tom cveću vidi određenu poruku, nažalost, muškarci se pri kupovini cveća najčešće konsultuju sa prodavčicama u cvećari koje ih pitaju za koju priliku kupuju, da li ga kupuju supruzi, devojci, mami, rođaki ili koleginici, a onda formiraju bukete uz savet – ovo će biti odlično. Retko koji muškarac se razume u govor cveća, tako da se radujte kada ga dobijete i ne razmišljajte šta je time hteo da vam poruči, može se desiti da se razočarate, muškarcima je cveće jednostavno – cveće.

No, da muškarci razmišljaju o govoru cveća i znaju šta žele da vam poruče, ne slušaju saveta prodavačica koje cveće je u trendu, evo kakve poruke možete dobiti.

Kraljica cveća, ruža, je najprodavaniji cvet na svetu i poklanja se u svim prilikama. San svake žene je da od voljenog muškarca dobije 101 crvenu ružu čime bi joj pokazao svoju bezuslovnu ljubav. Ta ista ljubav može se iskazati i jednom ružom, dakle crvena ruža je cvet strasti i ljubavi. Roze ruža znači nežna osećanja, bela nevinost, dok žuta sugeriše na ljubomoru.

Nasuprot ruži koja je vrlo omiljen cvet stoji karanfil koji nosi poruku – prezirem te. Malo čudno, zašto bi iko nekome koga prezire poklanjao cvet, ali tako je. Karanfil je inače cvet koji žene doživljavaju kao uvredu, ne zbog poruke koju nosi, retko ko i zna koja je poruka, već zato što je godinama predstavljao simbol radničkog pokreta, poklanjan je ženama u fabrikama za Osmi mart, poklanja se i danas i smatra se najnemaštovitijim cvetom.

Lale koje su do pre nekoliko godina mogle biti poklonjene samo u proleće, danas, zahvaljujući gajenju u staklenicima i uvozu mogu da se kupe i zimi. Lale tamne boje znače da se radi o jakim osećanjima, crvene – voleću te zauvek, bele da je onaj ko ih poklanja nesposoban za bilo kakve jače i dugotrajnije emocije. Šarena lala govori o nepsosobnosti da se definišu osećanja. Očigledno, lalama može mnogo toga da se kaže, da možemo verovati u nesvesno biranje pravog cveta, ne bismo morale da postavljamo pitanja.

Ako znate priču o Narcisu, onda vam neće biti čudno da onaj ko vam pokloni narcise želi da vam kaže da se malo spustite na zemlju. No, pošto narcis možete dobiti samo u proleće, on je istovremeno cvet koji simbolizuje buđenje i polodnost, može biti cvet prijateljskog gesta. Sakako se ne radujte previše ako dobijete buket narcisa.

Ako dobijete amarilis, možete verovati u čvrstu ljubav muškarca, on vam time poručuje da vas uvek voli isto. Gerber nosi sličnu poruku – činiš moj život lepšim. Bilo koje boje, gerber nosi istu poruku, i za razliku od ruže ovaj cvet muškarac može ovaj cvet pokloniti i svojoj koleginici na poslu a da on ne nosi ljubavnu poruku, već da jednostavno znači da voli sa njom da sarađuje. Ovaj cvet se preporučuje za kupovinu žena – ženi kao znak iskrenog prijateljstva.

Suncokret u buketu cveća, veseo i žut kao sunce, znači da onaj ko vam ga je poklonio ne može u svemu da vas isprati, razmislite da možda od njega ne tražite previše. Jednostavno rečeno, muškaac vam ovim cvetom poručuje – previše si zahtevna!

Jorgovan će se vrlo retko naći u nekom buketu cveća, ali ako ga dobijete, može značiti da se osoba koja vam ga poklanja zaljubila u vas, ali može značiti i ljubomoru ili sumnju.

Bela rada simbolizuje čista osećanja i može se poklanjati svima, ne mora nositi ljubavnu poruku.

Ljiljan je nežan cvet izuzetne lepote i odavno je simbol nevinosti, ali je isto tako poznat i kao simbol smrti, zbog toga se često može videti u pogrebnim buketima. Nasuprot belom ljiljanu, crveni ljiljan označava strast a žuti laž. Narandžast ljiljan znači da onaj ko vam ga poklanja nije zaineresovan za vas, ali, setite se – zašto bi vam neko koga ne interesujete poklanjao cveće?

Svakako, cveće koje dobijete izazvaće osmeh na vašem licu. Ne pitajte muškarca da li zna šta vam poručuje cvećem koje vam je poklonio. Odgovoriće – nemam pojma, a to će vas samo razočarati. Zato uživajte u cveću i lepom gestu.

3 comments

 1. Samo jedna mala izmena u tekstu. Ne znaci svaki karanfil „prezir“. Zuti karanfili kad se poklanjaju nose to znacenje.
  Crveni karanfil porucuje da „necije srce zudi za vama“, a ruzicasti „bicu uvek tu za tebe“
  Beli je simbol ljupkosti i neznosti, a ljubicasti kapricioznosti.
  Jednobojni karanfil uvek nosi i znacenje „Da.“
  Sareni karanfil znaci ili „Ne.“ ili „Zao mi je, ne mogu biti sa tobom.“

  Ja licno volim karanfile, zbog njihovih raskosnih cvetova i raskosnog mirisa. Zao mi je sto su postali tako omrazen cvet na ovim prostorima, nekada su baste bile okupane njhovim mirisom.

 2. Milica Jovanovic

  postoji knjiga koja se zove TAJNI JEZIK CVECA koja je ustvari ljubavni roman, ali mnogo toga citajuci knjigu mozete saznati o tajnom jeziku cveca… izdavac je alnari.
  knjiga je vrlo interesantna cak pomalo tuzna ali i nezna.
  potraite knjigu i procitajte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *