Sankajte se sa svojom decom i uživajte

Najzad je pao sneg, i koliko god da vas nervira, biće gužve, morate sa sobom da nosite kišobran, frizura vam kad skinete kapu neće biti lepa, deca mu se raduju pa pokušajte da se radujete i vi, vratite se u detinjstvo, izvadite sanke iz podruma i uživajte sankajući se sa svojom decom.

Da li ste se ikada pitali ko je izmislio sanke, to čarobno sredstvo namenjeno uživanju u snegu?

Pre nego što su postale poznate u celom svetu kao nešto namenjeno deci, i samo kada ima snega, sanke su se koristile za prevoz i poljoprivredne radove, pretpostavlja se još pre nego što je izmišljen točak. Korišćene su za prevoz po snegu ali i po travi i pravljene su prvo od jednog dela drveta koje je bilo izdubljeno a kasnije su spajane drvene ploče. Vukle su ih životinje ili ljudi.

Kao sredstvo za uživanje na snegu, sanke su počele da se koriste u XIV veku i smatra se da su izum nordijskih naroda, njima se, u stvari, pripisuje izum sanki i u drevna vremena, jer su uvek živeli u području koje je veći deo godine pokriven snegom.

U prvo vreme napravljene tako da su se veoma teško probijale kroz sneg, sanke su vremenom postale savremenije, udobnije i brže.

Sanke su i danas veoma popularno prevozno sredstvo kod pojedinih naroda, Eskimima je osnovno prevozno sredstvo koje vuku psi, u Laponiji ih vuku irvasi, a u Rusiji se koriste sanke koje vuku konji.

Vremenom, sanke su počele da se korise i za rekreativna i sportska takmičenja, prvo međunarodno takmičenje sankama je održano u Davosu, 1883. godine. Danas je trka sankama deo zimskih Olimpijskih igara.

Ako još uvek razmišljate, zamislite samo kako će vaša deca posle sankanja biti srećna i rumena. A dok se sankate, možete im pričati o tome kako postoje zemlje u kojima ima snega skoro cele godine, i kako u tim zemljama deca u školu idu sankama.

A onda topao čaj i bajka o Snežnoj kraljici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *