Home / Kafa sa tetkom / Punjene lignje i aromatični krompir
Punjene lignje i aromatični krompir

Punjene lignje i aromatični krompir

Potrebno:

1 kg neočišćenih lignji

150 gr pirinča

2 češnja belog luka

1 kašičica soli

½ kašičice ruzmarina

¼ kašičice bosiljka

1 kašičica peršuna.

Za aromatični krompir:

1 kg krompira

3 kašike brašna

2 kašičice aleve paprike

1 kašičica soli

1 kašičica origana

Priprema:

Lignje su obično zamrznute kada ih kupite, pustite da se odmrznu, odmrzavanje možete pomoći tako što ćete preko lignji povremeno pustiti da teče hladna voda. Kuhinjskim makazama odsecite glave, očistite lignje, izvadite utrobu i „kost“ i dobro isperite pod mlazom hladne vode. Ostavite da se ocede.

Pipke iseckajte na komadiće dužine 1 cm, možete i glave ali one će pustiti mastilo pa vam se boja možda neće svideti. Skuvajte pirinač, ocedite ga i pomešajte sa pipcima. Dodajte sitno seckan beli luk, bosiljak, ruzmarin, peršun i so.

Svaku lignju puniti kašičicom i zatvoriti čačkalicom da sadržaj tokom prženja ne bi ispadao iz njih.

Pržite ih na vrlo malo ulja, u polupoklopljenoj posudi jer mogu da „pucaju“. Kada treba da ih okrenete, posudu obavezno sklonite sa vatre.

Krompir oljuštite i isecite na kolutove debljine prsta. Brašno, alevu papriku, so i origano pomešajte, svaki kolut krompira uvaljajte u ovu mešavinu i pržite na vrelom ulju. Kada je pržen, vadite ga na papirnatu salvetu kako bi upila višak ulja.

Poslužite sa limunom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*