Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Proverite svoje nesesere

Sigurno u svom ormaru u kupatilu, ili neseseru, imate nešto od kozmetičkih proizvoda, krema ili šminke za koje ste zaboravili kada ste ih kupili. Ambalaža u koju su upakovani ti proizvodi naročito senke za oči, karmini, maskare, se vremenom zaprljaju i skoro je nemoguće da pročitate kada im ističe rok upotrebe, ali treba da znate da šminka, kao i većina drugih proizvoda, ima svoj rok trajanja, a da korišćenje šminke nakon isteka roka nije zdravo za kožu, to može izazvati iritaciju kože i ozbiljne alergijske reakcije. Zato bi bilo dobro da vodite računa o tome kada ste kupili pojedine proizvode kao i o načinu na koji ih koristite i čuvate.

Ako je rok upotrebe nečemu istekao, bez obzira što vam se čini da taj proizvod izgleda i miriše isto kao ranije, odmah ga bacite.

Prvo i osnovno, nikada ne kupujte ništa od kozmetičkih proizvoda na pijaci, pijace su pune tezgi sa šminkom na čijim pakovanjima ne postoji deklaracija tako da samo možete verovati prodavcu odakle potiče ta roba, i nikada ne kupujte ono na čemu nije naglašen rok upotrebe, ovakve proizvode možete naći u kineskim radnjama. Na svakom proizvodu koji kupite mora biti naveden rok upotrebe, na nekima je čak naveden rok od trenutka otvaranja proizvoda zato što pojedini proizvodi moraju da se čuvaju u optimalnim uslovima, onog trenutka kada ih otvorite ti uslovi se menjaju pa samim tim i sastav proizvoda jer u dodiru sa vazduhom dolazi do oksidacije i taj proizvod vrlo brzo neće imati isti izgled i miris kao pre otvaranja, a ni isto dejstvo.

Izbegavajte kupovinu velikih pakovanja, senki za oči koje imaju nekoliko nijansi jer teško da ćete koristiti više od tri, krema za lice i losiona i krema za telo u velikim pakovanjima, naročito ako ste skloni tome da koristite nekoliko proizvoda različitih proizvođača.

Dekorativna šminka uglavnom mora da se čuva u mraku, slično kao i većina lekova na kojima piše “ čuvati na tamnom i suvom mestu”, zato šminku uvek držite u neseseru ili ormaru.

Što se krema za negu kože lica tiče, one su najviše podložne riziku da se pokvare, isto kao i svaki drugi proizvod koji se ne koristi pravilno. Sigurno znate da je pojava vode u kremi znak da krema više nije za upotrebu. Ako, kada otvorite teglicu sa kremom vidite da se na površini odvojila tečnost, najčešće žućkaste boje, vašoj kremi je istekao rok ili je ozbiljno kontaminirana bakterijama pa je  slobodno bacite. Da bi vam krema što duže trajala, potrebno je da svaki put pre nego što je zahvatite prstima dobro operete ruke. Još bolje bi bilo da kremu iz teglice vadite drvenom špatulom, možete ih kupiti u apotekama ili parfimerijama.

Dakle, bilo šta da kupujete od kozmetičkih proizvoda, pogledajte datum isteka roka za upotrebu. Ne zaboravite da većina proizvoda kod nas stoji na rafovima sve dok im ne istekne datum, u pojedinim radnjama čak i posle toga, a mnogi od njih se, malo pre isteka roka trajanja, nude na akcijama. Po pravilu, ovakvi proizvodi bi trebalo da budu povučeni iz prodaje, ali kod nas sistem zaštite potrošača ne funkcioniše kako treba pa je ovo prepušteno samovolji vlasnika prodajnih objekata.

Posebnu pažnju obratite na sezonske proizvode, to su uglavnom proizvodi koji se koriste leti, na letovanjima, za zaštitu kože od prevelikog zračenja. Većina tih proizvoda se ne iskoristi u toku jednog letovanja, do sledećeg odlaska na odmor vrlo lako može da se desi da im je istekao rok. Zato i ove proizvode ne kupujte u velikim pakovanjima, bez obzira što će vas cena većih pakovanja privući, ona su obično jeftinija, ali ne toliko da biste rizikovali da sebi napravite problem.

Savet – da biste bile sigurne da svojoj koži nećete naneti zlo, ponekad posle upotrebe proizvoda kojima je istekao rok a na koje je kože odreagovala lečenje može da traje mesecima, kozmetiku kupujte u apotekama i parfimerijama. Povremeno prekontrolišite šta sve čuvate u neseseru i bacite sve što vam je sumnjivo i  za šta ne možete da se setite kada ste kupile.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *