Home / Porodica i zdravlje / Prokleti ugljeni hidrati
Prokleti ugljeni hidrati
zole4 / FreeDigitalPhotos.net

Prokleti ugljeni hidrati

Nema dijete kojom vam ne preporučuju da vodite računa o ugljenim hidratima a da u organizam unosite proteine i samo proteine. Čak i ako je dozvoljeno pojesti koricu hleba, to nikako ne smete raditi uveče, jer noć vreba najpogodniji trenutak da vam nabaci bar nekoliko grama.

Izbegavanje ugljenih hidrata znači da se odreknemo hleba i testenina. A da ne bismo patili kao inače kad se nečega odričemo, jer odricanje uvek nosi i neku malu patnju, treba znati da postoje dobri i loši ugljeni hidrati, isto kao dobre i loše masti. Loši ugljeni hidrati nas brzo zasite i daju nam energiju ali se ona brže i troši i glad se javlja vrlo brzo, dok nam dobri ili složeni ugljeni hidrati daju duži osećaj sitosti, i za razliku od loših ugljenih hidrata dovode do sporijeg rasta šećera u krvi, imaju niži glikemijski indeks (brzina kojom raste nivo šećera u krvi).

Svaka dijeta podrazumeva zdrav, to jest, uravnotežen način ishrane, zbog toga izbegavajte dijete koje vam zabranjuju ugljenje hidrate u potpunosti. Neka ispitivanja pokazuju da to ljude može učiniti vrlo nervoznima i uticati im na memoriju.

FreeDigitalPhotos.net

Nije tačno da hleb i testenine nisu zdravi jer goje, tačno je da se gojimo zbog prekomernog konzumiranja raznih namirnica i neuravnotežne ishrane. Kad to povežete sa sedenjem i odsustvom bilo kakve sportske aktivnosti, besmisleno je izbaciti ugljene hidrate.

Dobar primer složenih ili dobrih ugljenih hidrata predstavljaju žitarice i mahunarke. Ako baš želite da se odreknete belog hleba u potunosti, onda se okrenite integralnom hlebu.

Najvažnije za svaku dijetu je unos kalorija i apsorbovanje tih kalorija. Jednostavno rečeno, ako nešto samo unosite a ne trošite, ono se gomila. Zato se ne odričite omiljenih stvari pa ni testenina ni hleba, već, ako želite da dovedete svoju liniju u red, ili želite da radite na svom zdravlju, posavetujte se sa nekim nutricionistom kako bi vas naučio da se pravilno hranite a ne odreknete nijedne namirnice, jer pravilna ishrana podrazumeva unos svih namirnica a ne odricanje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*