Home / Kafa sa tetkom / Priča o nastanku sira
Priča o nastanku sira

Priča o nastanku sira

Sir spada u veoma popularne namirnice na našem geografskom području. Situacija je ista gotovo u svim zemljama sveta. Ali kada kažemo sir, na različitim jezicima i u različitim zemljama, slika koja se stvara kao asocijacija na taj pojam može biti veoma različita.

Neke od poznatih vrsti sireva

Kako i  kada je napravljen prvi sir

Ako krenemo drugim putem, uskočimo u vremensku mašinu i zavrtimo točak unazad, otkrićemo da je sir jedna od prvih  namirnica, koja je kao rezultat ljudske umešnosti i veštine postala sastavni deo našeg uobičajenog  jelovnika. Ali njeno otkriće je rezultat slučajnosti.

Preciznije, nalazimo se u periodu između 8.000 godina pre Hrista (to je period kada se smatra da su koze pripitomljenje ) i 3.000 godina pre Hrista.

Postoji priča o nastanku sira, možda ste je već čuli. Ako niste, ide ovako:

U neka davna vremena, pre nego što je istorija počela da se beleži, na području Bliskog istoka, krenuo je neki čovek na put. Brižna gospođa supruga, pripremila je nešto namirnica da se njenom čoveku nađe usput. Neku pogaču i malo sveže pomuzenog mleka. Klima na tom  području zemljine kugle je prilično topla i nije lako od održati namirnice da se ne pokvare. Zato je brižna supruga upozorila svog muža da mleko što pre popije, da se ne pokvari. Mleko je uredno spakovala, to jest, sipala u jedinu moguću posudu, koja je u to vreme bila na raspolaganju za transport tečnosti – životinjsku mešinu. Mešine su se u to vreme pravile od kože domaćih životinja. Ali u našoj priči, radi se o siromašnoj porodici, nisu oni imali sredstava ni mogućnosti da obezbede ili nabave kožu .  Jedino do čega su došli je bio želudac  nekog preživara, kao što su ovca, koza, krava.

Junak naše priče, opremljen lepim željama i namirnicama je krenuo putem svoje sudbine, možda sam, možda kao deo karavana.

Sunce je upeklo, i peklo celog dana, kamila (prepostavlja se da se radilo o kamili, kao uobičajenom načinu transporta u tom delu sveta), dakle kamila se hrabro probijala kroz vrelinu dana, blago ljuljuškajući putnika i tovar na svojim leđima.

Kada je konačno došlo vreme za noćni predah, naš junak je seo da se okrepi, odlomio je parče pogače i natego mleko iz mešine. Međutim, mleka nigde nije bilo. Ostala je neka providna, bledunjava tečnost a u sredini mešine je bio komad zgusnute bele materije. Kada su neverica i prvobitni šok prošli, naš junak je probao tu neobičnu belu masu i oduševio se.  Svoj obrok je možda podelio sa svojim saputnicima, ako ih je imao,ili je samo svojoj vernoj ljubi pri povratku ispričao šta se deseilo, svejedno, prvi sir je napravljen.

Proteklo je vreme dok se sistemom pokušaja i eliminacija, nije došlo do dobitne kombinacija za pravljenje sira – mleko, toplota i sirilo.

Sirilo je kombinacija enzima, koje se nalazi u želucu preživara i razgrađuje kazein (glavnu belačevinu, koja se nalazi u mleku) stvarajući pritom čvrstu masu – sir i surutku.

U spisima iz Sumerske civilizacije koji datiraju  iz perioda od  5.000 godina pre Hrista, sir se već pominje kao namirnica. Sa razvojem grnčarstva, posude raznih oblika su bile prilično dostupne i pogodne za čuvanje sireva.

Egipćani su pravljenje sira oslikali na pojednim prikazima iz svakodnevnog života, a Grci i Rimljani su ostavili mnogo recepata i zapisa o načinima kako se sir pripremao u ta antička vremena. U Homerovoj  Odiseji nailazimo na ostrvo koje nastanjuje strašni Kiklop, koji se inače bavi uzgajanjem koza ipravljenjem sira.

Sledi hronološki pregled prvih pominjanja određenih vrsta sireva:

Ementaler           1 vek pre hrišćanske ere

Gorgonzola         879 g.

Rokfort                 1070 g.

Čedar                    1500 g.

Parmezan            1579 g.

Gauda                   1679 g.

Kamember         1791 g.

Izvor: The Nibble

U sledećem nastavku priče o sirevima, biće priče o metodologijama i načinima kako se oderđuju vrste sireva.

Autor: Dragana Amarilis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*