Home / Kafa sa tetkom / Pogača – česnica
Pogača – česnica

Pogača – česnica

Česnica koja se mesi za Božić može biti obična pogača, proja, neko je mesi kao slavski kolač.

Kao što znamo, u česnicu se stavlja novčić, onaj ko ga pronađe imaće ove godine para, neko stavlja zlato, u nekim krajevima Srbije se stavlja zlatni dukat koji služi samo za ovu priliku i prenosi se sa kolena na koleno. Stavlja se i dren, onaj ko ga pronađe biće cele godine zdrav kao dren.

U Staroj Srbiji, u 19.  veku, u česnicu su se stavljali komadići drveta, za raznu stoku, ovce, svinje, krave, čak i za pčele a onaj kome bi kad izlome česnicu pripao određen deo je, po verovanju, te godine bio bogat sa stokom.

Šta god da stavljate u česnicu, ona je tradicionalno obeležje Božića i centralni deo božićnog ručka koji otpočinje lomljenjem česnice.

Evo jednog recepta za pogaču koja može biti česnica:

potrebno:

1/l mleka

kvasac

1 kašika soli

1 kašičica šećera

3 jaja

1 šoljica od kafe ulja

1 kg brašna

priprema:

Mleko zagrejte i stavite kvasac, so i šećer. Kad kvasac nadođe, dodajte 2 jaja, ulje i zamesite sa brašnom. Ostavite testo 1 sat da naraste. Kad naraste premesiti i ostaviti da naraste još jednom. Nakon toga razvucite testo debljine 1 cm i vadite krugove, modlom ili čašom.

U dublji sud sipajte ulja debljine jednog prsta a zatim tim uljem dobro namažite i zidove posude. Svaki izvađen krug provucite kroz ulje i ređajte ih u krug, od zida posude ka unutra, kaskadno jedan na drugi. Ostavite da naraste još jednom. Kad naraste premažite pogaču umućenim jajetom i pospite susamom.

Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.

Kada je pogača gotova, ostavite je da se ohladi u sudu u kome ste je pekli, lagano nožem odvojite pogaču od zida posude jer će se jaje zalepiti,  a zatim preko stavite krpu, izvrnite je u krpu a onda je stavite na tacnu.

2 comments

  1. pravila sam ovu česnicu i odlična je.
    Hvala tetka za recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*