Home / Kafa sa tetkom / Pedesete, pravo doba u životu žene
Pedesete, pravo doba u životu žene

Pedesete, pravo doba u životu žene

Prema istraživanju koje je sprovedeno na preko 3.000 žena koje žive u Evropi, pedesete godine su zlatne godine u životu žene, doba kada se žene osećaju najbolje.

Nakon pubertetskog perioda koji predstavlja najburniji period u životu žena, tridesetih godina kada se telo žene drastično menja zbog trudnoća i porođaja, godina u kojima se gradi karijera i kada se pojavljuju prve bore i prve sede vlasi, preko 60% ispitanih žena su izjavile da su tek u pedesetim godinama počele da osećaju mirno i harmonično sa samom sobom.

Ono što je izazvalo najviše pažnje su izjave žena da se tek u tim godinama osećaju zaista poželjno i seksi i da tek tada počinju rasterećeno da uživaju u svom telu i seksu.

Naravno, postavlja se pitanje zbog čega je potrebno da prođe pedeset godina, ili pola veka da bi se žena osećala dobro u svom telu i životu koji vodi, a odgovor je vrlo jednostavan.

Potrošačko društvo ženama još od pubertetskog perioda nameće da nikada nisu zadovoljne svojim telom, izgledom, onim što im je priroda dala, da moraju da budu boginje zavođenja i seksa, uvek mladolile i obučene po poslednjoj modi. Svaki tekst o tome kako da se obuče, našminka, kako da se ponaša u društvu, među prijateljicama i u vezi i braku, ženama sugeriše da se ne ponašaju kako treba, da ne izgledaju kako treba, a sve u cilju da budu dobri potrošači. Čak i one koje završe na kauču kod psihijatra gde će učiti kako da zavole sebe, su dobri potrošaći zdravstvenih usluga.

Od pubertetskog perioda, žena postaje meta raznih prodavaca lepote, pa tako imamo vrlo mlade devojke koje operišu grudi, idu na liposukciju, botoksiraju usta, kao da time kupuju svoju sreću.

Od kako sve više učestvuju u javnom životu, napisani su tekstovi i tekstovi o tome da li žena može da gradi karijeru i da istovremeno bude dobra majka i supruga, čime im se sugeriše da ne mogu istovremeno biti dobre u obe uloge.

Pod ovakvim pritiscima, retko koja žena se zaista oseća dobro, zato je sasvim normalno što svoje pedesete godine proglašavaju svojim zlatnim godinama.

Deca su več odrasla, karijera je izgrađena, ulaskom u menopauzu i gubitkom menstruacije prestaje stalan strah od neželjene trudnoće što ženama dozvoljava da se opuste i počnu da uživaju u seksu ne brinući šta će biti sutra.

Tako rasterećene, sa više vremena koje mogu posvetiti sebi, postaju sigurnije i samosvesnije.

Naravno, divno je čuti da se žena u pedesetim godinama, u ovo vreme koje potencira mladost i to da je samo mlado telo zgodno i lepo, oseća lepo, puna života, zadovoljno i srećno, ali zaista je šteta što do tih godina žene prolaze pravu društvenu golgotu i ne stižu da vole sebe već nesvesno pokušavaju da udovolje svima okolo.

Razmislite o tome.

Umesto da se borite sa svojim izgledom, kilogramima, bojom kose i, po tuđim standardima, nesavršenim grudima, počnite da volite sebe.

Vi ste samo žrtva potrošačkog društva.

5 comments

  1. TO NIJE TACNO!ja se osecam ocajno od kako sam napunila 50!pre godinu dana…a izgledampuno mladje,i duhom sam cini mi se vrlo mlada.prvo se svi izbece,kad kazem koliko imam godina,a onda me utese kako dobro izgledam za SVOJE GODINE.posebnome nerviraju oni koji se iscudjavaju mom izgledu,ili tome sto mogu da isplivam 2km!o komentarimatipa:sta hoce ona baba,to nije za starije zene i sl.ne bih da komentarisem.vecina muskaraca(uglavnom srecem prilicno mladje)pobegne glavom bez obzira kad mi sazna datum proizvodnje.ili ocekuju da im budem zahvalna,kao da mi cine neku uslugu sto bi da me….ao prici:sta ce muona,sto ne nadje neku mladju,da ne govorim!ne znam kako bih se osecala da imam muza,unucice…ali ja se nikada nisam osecalau ovakvom raskoraku izmedju zelja i mogucnosti kao sada.30ete mi nisu bile lake,ali bila saqm jos „ona mala“,40te sam nosilastoicki,ali sad sam potpuno pogubljena,u strasnom sam raskoraku.kao u zoni sumraka!

  2. Ksenija, kako vidim, Vi se dobro osećate i pogrešno tumačite to što vam se dešava, niste vi u raskoraku sa sobom već sa sredinom i ustaljenim predrasudama.
    Svetu nikada nećete udovoljiti i pustite ih da misle šta god im odgovara, potrudite se da Vas to ne dotiče mnogo, samo ćete sebi zagorčati život.

  3. Ksenija, potpuno Vas razumem, i meni se slične stvari dešavaju. Prošle godine sam napunila 50, iako tako ne izgledam, a još manje se osećam. Pokušavam da gledam na stvari filozofski, i nalazim prednosti svojih godina: manje se bavim nebitnim stvarima, isključujem ljude koji mi ne prijaju, a koje sam ranije trpela iz učtivosti, uz objašnjenje da nemam dovoljno vremena da ga delim sa takvima. Uživam u novoj verziji sebe, manje sujetnoj, ne težim odobravanju svakog mog postupka kao ranije, ne želim da me svi vole, samo oni koje sam odabrala. Imam prijatelje svih generacija i nije me briga što me zgranuto odmeravaju na Adi kada vozim rolere, ili kada pokazujem celulit na bazenu! Ne osećam potrebu da budem u trendu, da volim filmove koje svi vole i da komentarišem dešavanja na estradi. Može se reći da sam opuštenija nego ikad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*