Home / Kafa sa tetkom / Pampers pelene, spas za mame
Pampers pelene, spas za mame

Pampers pelene, spas za mame

Pampers pelene su vrlo teško doprle do našeg tržišta, iz jednog prostog razloga što su lekari sve do osamdesetih godina, pa čak i tada bili veliki protivnici Pampers pelena, zagovarali su široko povijanje beba, zbog kukova, iako se širom sveta Pampers već koristio kod novorođenčadi, i iako niko nikada nije utvrdio da Srbi imaju genske predispozicije da imaju iščašene kukove što bi se sprečilo onim širokim povijanjem koje je podrazumevalo dve pelene, švedsku peleni i na kraju nepromočive gaćice sa nitnama.

Ovo je vrlo teško razumeti imajući u vidu da se samo desetak godina pre toga još uvek koristio povoj kojima su novorođene bebe povijane od glave do pete čime su im noge bile potpuno skupljene.

No, ako ste se pitali ko je izumeo Pampers pelene, bio je to Viktor Mils, američki inženjer i osnivač kompanije Papmers. Sve dok on nije izumeo ove pelene koje su izazvale pravu revoluciju u nezi beba, koristile su se pamučne pelene koje su morale da budu oprane posle svake upotrebe i tačno se znao broj pelena koji je potreban da beba u toku dana ne bi ostala bez suvih pelena.

Ovo je, naravno, prvenstveno olakšalo život majki koje su pored svega onoga što podrazumeva negu tek rođenje bebe, ustajanje nekoliko puta noću, dojenje, morale da peru i peglaju pelene.

U početku, Pampers pelene su se kačile zihernadlom a tek kad je proizvodnja potpuno komercijalizovana, zihernadle su zamenjene čičak trakom koja je bila mnogo bezbednija za bebu.

Tokom godina, pelene su usavršavane, radilo se i na njihovoj esetici i na tome da što bolje upijaju kako bi se time sačulava koža bebe, i poslednjih godina, naravno, radi se na tome da budu što više ekološke, a cilj je da jednog dana budu 100% biorazgradive.

Danas ćete vrlo često videti reklame za Pampers pelene, o tome koliko su dobre za kožu beba, zbog svog dobrog svojstva upijanja, koliko mamama olakšavaju život i o tome koliko utiču na kućni budžet. Ovo treće u Srbiji baš i ne može da se kaže, mnogo roditelja se žali na cenu Pampers pelena koja se razlikuje od dobavljača do dobavljača, ali ih se niko i ne odriče.

2 comments

  1. Takve pelene jesu spas za mame, ali ja sam mom sinu prva 3 meseca stavljala siroko povijanje. Pelene se operu u masini a peglaju se kad beba drema, a tu je i suprug da pomogne ako nema ko drugi. 🙂 Da li je to stvarno toliki problem? Moj sin je star 13 meseci i krenuli smo sa odvikavanjem od pelena, vratili se na pamucne da bi gospodin osetio da mu je mokra guza kad se upiski i da mu mnogo vise smeta kad se ukaki nego sto je slucaj sa pampersom i ostalim pelenama. Smesno mi je i zalosno kad vidim da deca od 3 godine jos uvek nose pelene jer je roditeljima lakse da ih presvuku 3-4 puta na dan nego da budu uporni i rade na navikavanju na nosu. Koristili smo pampers, ali smo ubrzo presli na suprims i mogu da kazem da su bolje od pampersa a i jeftinije su za 300-400 dinara. Dragi roditelji, nemojte biti lenji za vase bebe, gacice su udobnije od bilo koje pelene. 🙂

    • Postovana Sara,
      U potpunosti se slazem da je kvalitet suprimsa bolji od pampersa, kao i da se nosenje nepamucnih pelena (pampers-a, suprims-a …) povecava period odvikavanja od pelena. Govorim iz licnog iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*