Home / Kafa sa tetkom / Ne morate okrenete novi list, dovoljno je da dopišete nešto novo
Ne morate okrenete novi list, dovoljno je da dopišete nešto novo
Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ne morate okrenete novi list, dovoljno je da dopišete nešto novo

Već ozbiljno trošimo ovu godinu i više je ne možemo nazvati novom. Ona prednovnogodišnja obećanja – u Novoj godini ću okrenuti list, držaću dijetu, više ću se posvetiti sebi, reći ću ono o čemu dugo ćutim… – ostala su da čekaju neka bolja vremena. Životne obaveze često ne ostave vreme za isupunjavanje obećanja, i tako shvatite da je svaka godina ista kao prethodna, bar što se obećanja tiče.

Ali šta bi bilo kada bi od svakodnevnih obaveza ukrale malo vremena, kao što ste ga imale za vreme praznika, seli i razmisliti o tome da nešto zaista želite da promenite u svom životu, ili da su se stvorile okolnosti da možete da radite nešto novo.

Pitali bi vas – da ti nisi u klimaksu?! Ženama u srednjim godinama se sugeriše da je klimaks jedna vrsta ludila koja ih stiže u srednjem dobu, pa okolina često tako i reaguje – šta bi sa tobom, do juče si bila normalna!

Jedna od stvari koja se sugeriše ženama kada su promene u pitanju, naročito te novogodišnje,  je da žive onako kako ne žele, da su nesrećne i nezadovoljne, da je vreme da učine nešto od svog života. Ovo uopšte nije tačno. Ne morate biti ni nesrećne, ni nezadovoljne, jednostavno možete želeti promenu.

S godinama se navikavamo na stvari, situacije i ljude i prihvatimo ih kao sastavni deo naših života. Imamo rođaka koji nas nervira, pa šta, on je jednostavno takav, prihvatamo ljude onkavima kakvi jesu, to ne znači da smo nesrećne ako mu u lice ne saspemo da nam ide po živcima kad god ga ugledamo. Nemamo manekensku liniju, pa šta, ni to ne znači da smo nesrećne.

Ženama u srednjim godinama se sugeriše da su jako nesrećne zato što su uhvaćene u kolotečinu života. Ni ovo uopšte nije tačno, zamislite tek kako je onim mladim ljudima koji idu okolo i žale se da im je dosadno. Oni koji se bave time da žene u srednjim godinama treba nešto epohalno da urade sa svojim životom više pažnje treba da posvete onima koji još nisu naučili da žive i da ih savetuje kako da osmisle svoje živote.

Životna kolotečina ne mora značiti da smo nesrećne, ali naravno, može nam dosaditi jedno te isto, i imamo puno pravo da nešto menjamo a da pri tom ne plašimo svoju porodicu da ćemo biti drugačije nego što smo bile, da nas ne optužuju da smo u klimaksu i misle da nam neko ludilo kuca na vrata.

Nemogučnost da sebi ispunjavamo one najprizemnjije želje – umreću ako ne budem imala torbu Luj Viton, ili cipele kakve nosi Madona, nikako nisu razlog za nesreću. Ne zaboravite i bogate žene su često nezadovoljne svojim životima, i „zlatan kavez je samo kavez“.

Ako možete da napravite razliku između nezadovoljstva i te sugerisane nesreće, poželite da nešto promenite i unapredite svoj život, samo napred.

Srednje godine nekako po pravilu nose to da su naša deca odrasla, postala samostalna, odvojila se od nas i otišla na studije u neki drugi grad, ili osnovala svoje porodice, ili im jednostavno naše prisustvo nije neophodno kao ranije, obavile smo veliki zadatak. Obaveze oko dece mogu predstavljati ograničenje za ženu, jednostavno ne ostane dovoljno vremena da se posvetimo nečem drugom.   Ali deca su postala zrela, mi još zrelije, i došlo je vreme za uvođenje nečeg novog u život.

Ako ste od onih koje misle da je za neke stvari u životu kasno, najverovatnije je da ćete postati hroničar svih mogućih serija koje se prikazuju na televiziji.

Ali ako ste od onih koje ne misle da im godine ograničavaju uživanje u životu, učinite neku malu stvar za sebe i unesite nešto novo u svoje živote.

Ako ste uvek želele da naučite da šijete, posvetite se tome. Ako odavno niste izašle sa prijateljicama na kafu – organizujte viđanje sa njima. Pozovite neku školsku prijateljicu i provedite dan sa njom evocirajući uspomene iz škole. Dogovorite sa svojim prijateljicama, ili prijateljima, svejedno, viđanje jednom nedeljno, kada vam svima odgovara, videćete koliko ćete se radovati ovim izlascima.

Upišite se na aerobik.

Ako nemate novca da kupite nov nameštaj, napravite premetačinu i sto koji godinama stoji na jednom mestu prebacite na neko drugo, napravite vizuelno potpuno novu životnu sredinu.

Zakažite svojoj ćerki sastanak u nekom kafeu i otkrijte sa njom jedan novi oblik druženja.

Postoji toliko malih stvari kojima možete uneti novinu u svoje živote a da ne morate, jer najčešće ne želite, da radite neke velike stvari i tumbate svoj život naglavačke jer vam neko sugeriše da ne živite kako treba.

Naravno, najpre morate biti svesne toga da li ste samo nezadovoljne i želite neku malu promenu ili ste zaista nesrećne, ali ovaj put se bavimo samo uvođenjem novina u život.

Ne slušajte sve one savete da u srednjim godinama treba da ispunite devojačke snove i živite novu mladost. Nova mladost ne postoji, postoji konstatnta mladost duha, a treba živeti godine koje imamo.

Ako slušate takve savete – vi ste u srednjim godinama, i jako ste nesrećne, menjajte svoj život – samo ćete trošiti vreme na razmišljanje o tome da li ste u životu birale prave stvari, donosile ispravne odluke, da li ste protraćile život koji sada treba da nadoknadite i možete zbog toga postati samo frustrirane što vam nikako neće pomoći, samo će vas blokirati.

Vi najbolje znate šta želite i kakav život vodite. Ako je vreme za novine, uvedite ih, ali to su često samo sitnice koje mogu obogatiti naš život.

Uopšte ne morate da okrenete novi list, dovoljno je da dopišete nešto novo.

One comment

  1. Dopada mi se tekst jer je na vedar nacin obradjena svakodnevnica nas zena,a i sam naziv tetka me je odusevio.Bravo TETKA!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*