Naučite da perete kosu

Sigurno se često želite kako vam kosa nikada nije tako lepa i sjajna kao kad izađete iz frizerskog salona. Pored toga što će vam frizer srediti frizuru, pravilno pranje je neophodno za dobar izgled kose.

Osnovno je da pronađete šampon koji vam odgovara, ne eksperimetišete često sa menjanjem šampona. Ne preterujte sa dozom šampona koju koristite za pranje kose, od mnogo šampona neće biti čistija, važno je kako ćete je oprati, a doza uvek zavisi od dužine kose. Naravno, veliku ulogu ima i toplota vode, ona ne sme biti ni previše topla ni previše hladna.

Kosu ne valja prati više od dva puta nedeljno, čak ni onu vrlo dugu. Kada nanesete šampon na kosu, treba je šamponirati najmanje tri minuta, za to vreme najviše pažnje treba obratiti na teme glave, deo iza ušiju i potiljak. Setite se samo koliko vremena frizer provede tretirajući vam baš taj deo glave dok se vi lagano opuštate u stolici. Ne zaboravite, dok perete kosu, vi perete i kožu glave, zato je potrebno da šampon prodre do kože, ako imate gušću kosu ovo će biti teže, pa kosu perite tako kao da masirate glavu, laganim i kružnim pokretima, ne pritiskajući previše.

Nakon toga isperite kosu sve dok ne budete imali osećaj da vam “škripi” ispod prstiju.

Nanesite balzam, i vodite računa, ako imate prirodno suvu kosu balzam nanesite od korena kose ka vrhu, celom dužinom, ako imate masnu kosu nanesite ga samo od polovine dlake ka vhu. Ponovo dobro isperite kosu. Ako možete da podnesete hladnu vodu, bilo bi dobro da poslednje ispiranje obavite hladnom vodom, ovo će dodatno dati sjaj vašoj kosi.

Čak i ako ne umete sebi da napravite frizuru kakvu želite, sa pravilnim pranjem, vaša kosa će biti sjajna i lepršava, a to je najvažnije.

Prvi znak da niste dobro oprali kosu, odnosno da je niste dobro isprali od šampona ili balzama je svrab. Pored toga što će vam unositi nervozu, vaša kosa će vrlo brzo izgledati prljavo, iako to nije, i biće vrlo neposlušna.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *