Home / Porodica i zdravlje / Mamurluk, kako ga se rešiti
Mamurluk, kako ga se rešiti

Mamurluk, kako ga se rešiti

Mamurluk se najviše vezuje za previše alkohola, ali na mamurluk ovih dana utiče i malo sna kao i previše cigareta.

Ako vas muči mamurluk da biste izbegli osećaj mučnine koji ga prati i što pre se vratili u formu, pijte što više vode kako biste rehidrirali organizam, ali pored toga, dobro bi bilo da pijete sok od paradajza, pomorandže, limuna ili grejpfruta. Naravno, može vam pomoći i neko energetsko piće čije efekte ćete brže osetiti, ali su ceđeni sokovi zdraviji.

Ako se probudite sa mučninom i glavoboljom, ne pijte kafu, ona može pojačati mučninu, i izbegavajte da pijete lekove protiv glavobolje. Već znate da neki lekovi mogu pojačati dejstvo alkohola, a ako ste mamurni to znači da vaš organizam još nije razradio alkohol koji ste uneli u sebe, i vratio se u normalu, pa lekovi protiv glavobolje mogu imati kontraefekat. Odličan sredstvo koje će vam razbistriti misli i smanjiti osećaj mučnine i glavobolej je – crn luk. Presecite glavicu na pola i nekoliko puta je pomirišite, snažno uvlačeći miris kroz nos. Ovo može trenutno da vam izazove suze, ali za par minuta ćete se osećati mnogo bolje.

Sigurno ste čuli za stari dobri recept – rasol. Ako vam je teško da ga pijete, napravite salatu od kiselog kupusa, ili jedite kisele krastavčiće, imaju skoro isti efekat.

Ako  u ustima imate osećaj “suvoće” i  lošeg zadaha izazvanog preteranom konzumacijom alkohola i cigareta, kašika meda vam može pomoći.

Ne jedite previše misleći da će više hrane smanjiti osećaj mučnine u stomaku. Najbolje je da pojedete nešto lagano.

I, naravno, već svi znate dobre efekte kisele čorbice, skoro tradicionalnog jela prvih dana praznika. Pustite mašti na volju i skuvajte čorbicu od povrća, kiselog kupusa, paprike iz turšije, ne možete promašiti.

Pored toga što ćete voditi računa šta ćete jesti i piti kako bi se što pre oslobodili mamurluka, istuširate se naizmenično toplom i hladnom vodom. Ovo će pomoći da se čitav organizam oseća relaksirano.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*