Home / Porodica i zdravlje / Magična svojstva propolisa
Magična svojstva propolisa

Magična svojstva propolisa

Pčele propolis koriste kao sloj kojim oblažu unutrašnje zodove košnica, to je vodootporna supstanca koja zatvara čak i najmanje pukotine i služi tome da košnicu brani od spoljnih uticaja i napada, da je ojača. Što se pčela tiče, propolis je vrsta građevinskog materijala.

Ali, propolis je ljudima od davnina poznat kao antibiotik, ima lekovito, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo (protiv upala i bolova), skoro da nema kontraindikacija pa se može davati i deci. Ali vodite računa, iako nema kontraindikacije, opasan je za one koji su alergični na pčelinje proizvode.

Koristili su ga još Egipćani u procesu mumifikacije, omogućavao je da se telo faraona savršeno očuva jer ga je štitio od spoljnog uticaja mikroorganizama. Lekovita svojstva propolisa bila su tema rasprava mnogih starogrčkih i rimskih lekara koji su još onda govorili o lekovitom dejstvu propolisa protiv upala i infekcija, kao i o odličnom sredstvu za zarastanje rana. U srednjem veku se koristio kako bi što pre zarastao pupak kod beba. Govori se da je propolis koristio čak i Antonio Stradivari koji je slojem ove čudotvorne supstance premazivao svoje instrumente i da zbog toga imaju onako čuven, čudesan zvuk.

Pored smole, osnovne sastojke propolisa čine balzami, eterična ulja, vosak, polen, flavonoidi, mineralnih materije i sadrži B vitamin. Boja propolisa varira od svetlo žute do zelene, ukus od slatkastog do izuzetno jakog i gorkog, i  ne može se govorito o nekom standardnom sastavu propolisa, on uvek zavisi od sezone i geografskog porekla.

Pored toga što ga možete koristiti preventivno, za jačanje imuniteta, propolis je moćan prirodni antibiotik i vrlo je efikasan za lečenje bola u grlu i kašlja, ali i nekih akutnih infekcija kao što je herpes. Kod nas se najčešće koriste kapi propolisa ali može se koristiti i kao sprej ili tablete.

Propolis u obliku masti je odličan za lečenje malih rana i posekotina, sprečava upale i smanjuje otok i bol.

Zahvaljujući tome što sadrži fenole i flavonoide, propolis pozitivno utiče na cirkulaciju i odličan je protiv pucanja kapilara, a pošto ima antioksidacijsko dejstvo, čak i ako vas ništa ne boli, možete ga povremeno uzimati jer nam pomaže da ostanemo zdravi.

Ako još uvek nemate propolis u kući, vreme je da ga nabavite. I ako nikada niste iskusili magična lekovita svojstv propolisa, probajte da kapnete jednu kap makar na zanokticu, znate kako to ume da boli i peče.

3 comments

  1. Imam odlična iskustva sa propolisom

  2. A gde mogu kupiti dobar propolis i u kom obliku je najbolji??

  3. Senka, zavisi za šta želite da ga koristite, ali propolis možete kupiti u svakoj apoteci ili kod ljudi koji proizvode med, samo onda vodite računa od koga kupujete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*