Lego prijatelji, figure za devojčice

Suočeni sa rezultatima analiza koje su pokazale da se dečaci i devojčice drugačije igraju, kao da to već nisu znali, deca različitog pola se uvek drugačije igraju samim tim što imaju drugačije igračke i što im se, bez obzira koliko se u zadnje vreme govori da ne treba da postoje igračke za devojčice i dečake, nameće da neke igračke nisu za jedne ili druge, danski proizvođač Lego igračaka pokrenuo je novu liniju proizvoda specijalizovanu za devojčice, pod nazivom lego prijatelji.

Ove igračke su dizajnirane tako da predstavljaju dopunu Lego grada koja donosi 20% prihoda od prodaje Lego igračaka a namenjene su devojčicama uzrasta od 5 do 12 godina. Igračke će biti puštene u prodaju tokom ovog meseca u Velikoj Britaniji, Americi i Francuskoj, a tokom godine će biti dostupne u svim zemljama sveta.

Ova nova linija se sastoji od pet figura devojčica a rezultat su četvorogodišnjeg ispitivanja. Sve ove figure-devojčice su stanovnici zamišlljenog grada i kao dodatak uz njih dobiće se i prateće igračke, kuće, kafići, nameštaj, životinje i ostalo, uglavnom u ljubičastoj, roze, i svetlo zelenoj boji kakve vole devojčice.

Psiholozi su se već pobunili govoreći da kod devojčica treba podsticati kreativnost te da im treba kupovati klasične Lego kocke kako bi se igrale isto kao dečaci, razvijale svoju maštu, a ne podmetati im gotove igračke kakve već mogu da se kupe.

Da li će ove igračke dostići slavu Lego kocki ostaje da se vidi, i zavisiće kao i sve ostalo od marketinga.

Na optužbu da ovom linijom igračaka samo žele da povećaju profit, iz Lego-a poručuju da su prethodne godine, iako se ekonomska kriza odrazila na sve vrste poslovanja pa i na prodaju igračaka, zabeležili rast prihoda od 15%.

 

One comment

  1. Lepo je što postoji mogućnost izbora. Lepo je što proširuju ponudu, tako da svako može da uzme ono što mu (više) odgovara. Nije lepo ako zbog polnih razlika ovo bude predmet novih isključivosti npr. ako se dečacima eksplicitno zabrani da kupe ove igračke ili ako se devojčicama kupuju samo ove a ne klasične ili koje već žele…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *