Home / Kafa sa tetkom / Kupovina i priprema ribe za Badnji dan
Kupovina i priprema ribe za Badnji dan

Kupovina i priprema ribe za Badnji dan

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta. To je dan,  kada se po tradiciji okuplja porodica  u poslednjem, zajedničkom posnom obedu. Riba je obavezna, kao glavno posno jelo. Ako je do sada niste nabavili, krajnje je vreme da to uradite.

–          Kupovina ribe

Sveža riba

Najbolje je uzeti svežu, rečnu ribu, koja je i najpodesnija za poštovanje običaja na ovim prostorima. Pošto riba spada u lako kvarljive namirnice, potrebno je biti prilično vešt i iskusan pri odabiru sveže ribe.

Neke osnovne smernice, kojih je potrebno pridržavati se, su:

–          Oči – pogledati kako izgledaju, ne smeju nikako da budu zamućene i upale. Sveža riba ima ispupčene i bistre oči.

–          Škrge –  zamolite prodavca da vam pokaže škrge, potrebno je da budu crvene boje, nikako braonkaste.

–          Krljušt – sjajna i ne preterano sluzava.

italianfood.about.com

Zamrznuta riba

Kada je zamrznuta riba u pitanju, izbor je mnogo  veći. Ipak budite oprezni i kupujte na proverenim mestima, za koje ste sigurni da frižideri i zamrzivači ispravno rade. Ako primetite da je zamrznuta riba nejednake boje ili da su komadići leda obojeni, to ukazaje da je verovatno došlo do otapanja u nekom trenutku i bolje je da takvu ribu ne kupujete.

commercialappeal.com

–          Pržena riba

Po tradiciji za badnji dan se servira pržena riba iz prostog razloga, što se lakše kombinuje sa tradicionalnim jelima za taj dan, kao što je recimo prebranac. Kada je riba u pitanju, setimo se uvek one stare,  narodne izreke :

Riba pliva u vodi, ulju i vinu.

Prženje ribe u kući je današnje vreme prilično problematično. Sve češće se zbog nedostatka vremena, volje ili nečeg trećeg, odlučujemo da u ribarnicama kupimo isprženu ribu.

Riba se prži u fritezama, u ulju koje se ne menja dovoljno često. Izloženost visokim temperaturama na duži period dovodi do procesa oksidacije i stvaranja toksičnih materija koje prodiru i u ribu.

shopgainesvilletexas.com

Savet: Ako već niste u mogućnosti da pržite sami ribu kod kuće ili to iz bilo kog razloga ne želite, postoje drugi načini kako možete pripremiti ribu.

Jedan od provereno dobrih načina je pečenje u rerni. Tetka vam preporučuje smuđa, stari, provereni recept – smuđ sa suvim šljivama pečen u rerni. Postoje zapisi da se smuđ na ovaj način pripremao na dvorovima srpskih vladara pre turskih osvajanja. Kasnije je to bio jedan od specijaliteta, spreman u manastirskim kuhinjama.

Potrebno:

Smuđ  1- 1.5 kg (očišćen)

suve šljive 150- 200  gr (bez koštica)

2 glavice crnog luka, srednje veličine

2-3 čena belog luka

belo vino

so, ulje

Priprema:

Izdinstati  crni i beli luk na ulju , zatim ubaciti  suve šljive i sve se  još malo dinstati  uz  dodavanje belog vina. Smesa ne treba da bude suva.

Očišćenog smuđa posolimo i napunim ovom smesom, ostatak rasporedimo oko ribe po tepsiji.

Preliti smuđa vodom,  bellim vinom i  uljem, ne štedeti.  Prekriti  alu – folijom, staviti u dobro zagrejanu rernu  i peći 30  minuta. Skloniti foliju (pažljivo, da se ne bi opekli) i vratiti u rernu još 10-ak minuta da se zapeče. Servirati uz baren krompir ili pirinač.

Prijatno!

Autor: Dragana Amarilis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*