Koktel haljina

Koktel haljine su ušle u modu dvadesetih godina prošlog veka, najpre u Americi kao varijanta večernje haljine a zatim i u Eropi. U to vreme, sedeljke ili kokteli su uglavnom organizovani u privatnim kućama, karakterisalo ih je dosta kretanja i igre što je dovelo do toga da haljina ne sme da sputava i da mora biti kraća od haljina koje su se do tada nosile a koje su sezale do nožnih zglobova.. Bilo je to vreme kada je aklohol bio potpuno zabranjen pa je najsigurnije bilo zabave organizovati u kućama gde se moglo nesmetano uživati u alkoholu. Te zabave uglavnom nisu bile najavljivane kao društveni događaji, pa je tako došlo do potrebe i za koktel haljinom – jednostavnom ali svečanom haljinom koja ne sputava, lako se oblači, u kojoj  žena treba da izgleda kao da se satima pripremala za neki događaj.

Pravu ekspanziju koktel haljine su doživele pedesetih godina prošlog veka, ratovi su bili završeni, ljudi su bili željni zabave, žene su mnogo više počele da prisustvuju društvenim događajima, došlo je do demokratizacije društva i koktel haljina se pokazala kao idealna.

Ubrzo potisnuta razvojem modne industrije koja je svake sezone nametala nešto novo, koktel haljina se na velika vrata vratila  krajem osamdesetih godina i danas je prosto nezamislivo da žena u svom ormaru nema bar jednu koktel haljinu.

Dužina koktel haljine zavisi od trenutne mode, može biti duga i vrlo kratka,ali se idelanom smatra ona koja ima dužinu do polovine kolena, odgovara svakoj prilici.

Imajući u vidu da koktel haljinu karakteriše jednostavan kroj, bez rukava ili sa rukavima koji nisu naglašeni, da samo donji deo haljine može biti bogatiji, haljina uvek mora biti od kvalitetnog materijala, svile, somota, čipke ili satena. Ova haljina nikako ne sme previše da otkriva, ona mora da naglasi eleganciju žene a ne njene atribute i dubok dekolte na koktel haljini je neoprostiva greška.

Letnje koktel haljine mogu bit bez rukava, sa dubljim dekolteom i slobodnije, od laganih letnjih materijala, mogu imati cvetne ili geometrijske printove ako događaj na koji idete nije formalan, u svim ostalim slučajevima haljina bi trebalo da bude jednobojna, naravno u svetlim nijansama.

Nasuprot letnjim, zimske koktel haljine tradicionalno zahtevaju da budu u crnoj, tamno plavoj, tamno crvenoj ili ljubičastoj boji.

Cipele i tašna uvek moraju biti u istoj boji kao haljina. Preko koktel haljine se nikad ne nose sakoi i džemperi, leti je dozvoljena ešarpa, zimi bolero i kaput, koji ćete naravno skinuti čim se nađete u prostoriji u kojoj se održava svečanost na koju ste pozvane.

Uz koktel haljinu se ne nose tašne i torbe, to potpuno kvari vizuelni utisak, ona zahteva pismo tašnu koja se nosi ispod ruke kako bi vam ruke bile slobodne za koktel, odnosno čašu.

Ako još uvek nemate koktel haljinu, vreme je da se useli u vaš ormar i tu čeka idealnu priliku da je obučete, neki večernji događaj, ili popodnevni, savršena je za bilo koje vreme i za bolo koju priliku, formalnu ili neformalnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *