http://topnews.net.nz

Internet blackout

Ako sutra budete pokušali da pronađete neku informaciju na sajtu Wikipedia, šestom najposećenijem sajtu na svetu, naići ćete na „mrak“, naime ovaj sajt sutra, odnosno, 24 sata neće biti dostupan u znak protesta protiv zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) and PIPA (Protect IP Act) koji imaju za cilj da se zaustavi nelegalno kopiranje i deljenje filmova i muzike  na Internetu, a koji su trenutno na razmatranju u Kongresu.

Sajtovi Reddit i Boing Boing će takođe biti nedostupni, dok Google, Facebook, Twitter i Tumbrl smatraju da ne treba da uskraćuju uslugu svojim korisnicima, iako su takođe protiv ovih zakona, ali ipak razmišljaju da se uključe i oni. Ako se i oni budu uključili, doći će, kako mnogi navode, do masovne cenzure i kraja Interneta onakvog kakvog ga poznajemo.

I dok Wikipedia ide u „mrak“ Bela kuća takođe ne podržava  zakone SOPA i PIPA, navodeći da neće podržati ništa što smanjuje slobodu izražavanja i utiče na dinamičnost Interneta.

Nasuprot Beloj kući, mnogi podržavaju 24 sata u kojima Wikipedia neće biti dostupna kao upozoravajuću akciju koja celom svetu, odnosno svim korisnicima ovog sajta, treba da pokaže kakav bi Internet bio bez njega.

Zbog svega ovoga, šriom sveta se ispredaju šale, jedna od njih je da akviziteri ponovo mogu da krenu od vrata do vrata kako bi prodavali Enciklopediju Britaniku, a da će narednih 24 sata u bibliotekama biti gužva jer najveća online bibilioteka na svetu neće biti dostupna.

Čak i da neko sutra bude primoran da se lati bilo koje encikopedije, vreme koje će potrošiti kako bi pronašao željenu informaciju će biti mnogo duže, zato se oni koji podržavaju ove zakone nadaju da će ljudi shvatiti kakvu medveđu uslugu čine jedni drugima nelegalno kopirajući tuđe sadržaje.

Iako je sve ovo izazvalo oprečna mišljenja a i dosta zabave, u osnovi svega je problem da jedan zakon koji treba da pomogne muzičkoj i filmskoj industriji da zaštiti svoja prava, može da blokira domene mnogih sajtova koji ta njihova autorska prava krše.

Bukvalno, ovo znači da postavljanjem bilo kakve slike na koju neko ima autorsko pravo vi ta prava kršite a za to odgovara sajt koji vam je dozvolio da postavite sliku. Zamislite čije autorske slike postoje samo na Fejsbuku, ovo bi automatski značilo da bi Fejsbuk po ovom zakonu mogao da bude blokiran.

Zbog toga mnogi veruju da bi ovi zakoni doveli do porasta broja hakera, naročito zbog zakona PIPA – Protect IP Act, a da ovaj zakon predstavlja kraj zabave na Internetu.

Ko će se sve sutra uključiti u 24 sata blackout-a ostaje da vidimo, kao i kako će to uticati na budućnost Interneta.

Foto: topnews.net.nz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *