Home / Kafa sa tetkom / Da li ste postale maratonac koji nikako da stigne na cilj
Da li ste postale maratonac koji nikako da stigne na cilj
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Da li ste postale maratonac koji nikako da stigne na cilj

Trčite niz stepenište, za autobusom, na posao, kasnite na sastanke, stižene u vrtić kako biste dete odveli kući u poslednji minut, da li vam se život pretvorio u trčanje.

Ako mislite da jeste, a da je to posledica toga što imate previše obaveza, niste u pravu. Vi ste samo dezorganizovani i ne umete da upravljate svojim vremenom.

Izvesno vreme ćete moći da podnesete taj tempo, jurićete sa jednog kraja grada na drugi, osetićete olakšanje kad ipak uspete da stignete tamo gde treba, ali vaš organizam će neprekidno biti pod stresom, trpećete i fizički i psihički pritisak a ti mali trenuci olakšanja – ipak sam stigla – ne znače ništa jer ćete isto raditi i sutra i prekosutra…

Na kraju ćete sebe dovesti do toga da ne možete da ispunite sve obaveze i nesvesno ćete početi da pravite prioritete, da odlažete obaveze što dovodi do toga da jednog dana zaista ne možete mnogo toga da uradite jer su se obaveze nagomilale. Bićete umorne, nervozne, dekoncentrisane, anksiozne, a sve to će se prvo odraziti na vaš porodični život. Obaveze će vam postajati sve napornije. Koliko god se trudile da se to ne vidi na vašem radnom mestu, videće se, počeće da se odražava na posao i komunikaciju sa kolegama, upadate u vrzino kolo u kome ne funkcionišete dobro ni na jednom polju. Počinjete da se žalite.

Zbog ovakvih situacija se, najverovatnije, stalno polemiše o tome da li žena istovremeno može da bude majka supruga i žena koja gradi i uspešno vodi svoju karijeru, što implicira da ne može i da žena ipak mora da odluči šta želi – da bude dobra u kući ili na poslu. Ako često čitate ovakve tekstove i pomislite da više ne možete, da ćete morati da izaberete, odmah prestanite da ih čitate i pozabavite se organizacijom svog vremena.

Život mame koja je istovremeno zaposlena žena nije lak, prepun je obaveza, treba ih samo uskladiti. Problem nastaje zbog toga što ste imale posao a onda ostatak vremena za sebe i kućne obaveze a onda ste dobile i dete koje traži dosta pažnje. Ili obratno, niste bile u radnom odnosu, većinu svog vremena ste posvećivale detetu a onda ste se zaposlile. Radi se samo o novini u životu, i u jednom i u drugom slučaju.

Kad razmislite, dani su vam skoro isti, budite se, kafu pijete „s nogu“, oblačite na brzinu, budite dete, borite se sa njegovim zahtevima da još malo spava, odbijanjem da obuče šta ste vi pripremile, trčite do vrtića, na posao, na kraju radnog vremena sve to unatrag, kod kuće kuvate ručak za sutra, a prošetale biste dete, ili možda odvele na trening, otišle u posetu, do kraja dana više ne „osećate svoje noge“, odlazite na spavanje sa mišlju da niste uradile ni polovinu onoga što ste planirale.

Začaran krug.

Jednostavno morate da organizujete svoje vreme.

Osnovno je da uvek znate gde vam se šta nalazi da ujutru ne bi gubile vreme tražeći nešto za šta ste bile sigurne gde ste ga ostavile. Prvi stres – minuti će vam se činiti kao godine. Pokušajte da ustanete pola sata ranije pa ćete sebe poštedeti trčanja. Pola sata sna znači mnogo ali bolje oduzmite od sna nego da budete neprekidno pod stresom da kasnite, jer kad ujutru zakasnite kasnite celog dana.

Ako ste čule za onu narodnu da pametan piše a budala pamti, imajte stalno uz sebe svoj rokovnik u koji ćete upisivati obaveze, svejedno da li se radi o sastanku, tome da treba da odete na zakazan termin kod pedikira, frizera, u posetu, na kafu sa prijateljicom, zapisujte i uvek kontrolišite koje obaveze imate narednih dana da ne dođete u situaciju da se usred dana setite da ste nešto zakazale i lupite po čelu jer već kasnite.

Nikako ne preuzimajte sve obaveze oko deteta i kuće na sebe. Ne glumite heroja, tražite od svog supruga da aktivno učestvuje u odgajanju deteta i kućnim poslovima. Ako vi vodite dete u vrtić, on neka ga dovodi iz vrtića. Ako ne može zbog svog radnog vremena, neka preuzme obaveze oko slobodnih aktivnosti i šetnje. Vaš zajednički život nije samo vaša obaveza već i njegova.

Naučite ga da usisivač, šporet, mašina za pranje veša i ostali kućni aparati ne ujedaju. Ne zaboravite da je većina muškaraca iz maminog krila pokušala da uskoči u vaše, i to nije namerno, oni su jednostavno tako naučeni, u većini slučajeva ne primećuju koliko kućnih obaveza postoji, da ih pitate iznenadile biste se da oni misle da se to radi samo. Vrlo im je teško da shvate da je posao u kući kao i svaki drugi posao.

Jednostavno ga pitajte šta od obaveza može da preuzme na sebe i u čemu može da vam pomogne.

Prvo što ćete osetiti je da više nema one napetosti da li ćete sve stići. Bićete raspoloženije, vedrije i uspešnije i na poslu i u kući.

A sada razmislite šta sve ne prepuštate svom suprugu jer mislite da će uraditi pogrešno:

ne dozvoljavate mu da eksperimentiše sa kuvanjem, isprljaće šporet i gomilu sudova, najverovatnije, isto kao i vi, ali sve to može posle i da sredi;

ne šaljete ga u kupovinu, nikada ne kupi sve što ste mu rekle a kupi ono što mu niste rekle – napravite spisak;

ne prepuštate mu oblačenje deteta, ne ume da uklopi boje – svet se neće srušiti, deca ionako vole nespojive stvari i najverovatnije bi se obukla isto tako, očevi samo slušaju decu;

ne dozvoljavate mu da ode u kupovinu poklona za rođake, kumove, pojma nema – nije tačno,ako je umeo vas da obraduje poklonom, umeće i druge;

ne dozvoljavate mu da okupa dete, naprave rusvaj u kupatilu – rusvaj je obično samo malo vode, pustite ih, ako ima vode znači da su oboje uživali…

razmislite o hiljadu sitnica za koje ste ubeđeni da on ne ume da ih obavi kako treba.

Ili mu ih prepustite ili nastavite da trčite ali teško da ćete stići.

A usput ćete „oboriti“ mnogo stvari.

Napravite reorganizaciju svog života i obaveza.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*