Home / Porodica i zdravlje / Da li se između genitalnog sakaćenja i plastične hirurgije može povući paralela
Da li se između genitalnog sakaćenja i plastične hirurgije može povući paralela
Roland Darby / FreeDigitalPhotos.net

Da li se između genitalnog sakaćenja i plastične hirurgije može povući paralela

Ove nedelje smo pisale o genitalnom sakaćenju kao nedopustivoj stvari u 21. veku koja ugrožava žensko dostojanstvo i život. Vaše reakcije su išle od zgražavanja do toga da neki uopše nisu znali da ovako nešto postoji.

Pred kraj prošle godine, ceo svet se bavimo neispravnim implantima francuske firme PIP, do danas se raspravlja da li te implante žene kojima su ugrađeni treba vaditi i da li zaista predstavljaju opasnost po žensko zdravlje ili nisu toliko opasni. Mišljenja se razlikuju od zemlje do zemlje.

Ova priča sa neispravnim implantima pokrenula je debatu o tome da li je moguće povući paralelu između genitalnog sakaćenja žena i ugradnje implanta, odnosno svakog oblika plastične hirurgije kojim žene ulepšavaju svoje telp, a tu spadaju i plastične operacije vagina, sigruno ste imale prilike da čitate o tome, a kojima se rizikuje žensko zdravlje.

Većina onih koji ovo iznose kao nešto o čemu treba raspravljati se slažu da može – genitalno sakaćenje i plastična hirurgija imaju istu osnovu.

Genitalno sakaćenje se radi nad devojčicama od kojih se uglavnom ne traži pristanak, a služi tome da se ispoštuju verski i stereotipni prinicipi kojima se žena podređuje muškarcu, osnovni cilj je – kontrolisati ženu.

Ali zašto se žene podvrgavaju plastičnim operacijama, ugadnji silikona, himenoplatici, operacijama vagine, liposukciji, svakoj od operacja koje će im navodno doneti više samopouzdanja i poboljšati njihov život?

Razlog je skoro isti kao kod genitalnog sakaćenja – da bi se zadovoljili stereotipi u vezi toga kako žena treba da izgleda da bi bila atraktivna i seksualno privlačna muškarcima.

Žena koja posle ugradnje implanta, koja je dobila grudi kakve želi, i koja izgovara – ja se sada osećam bolje, imam više samopouzdanja, moj život je kvalitetniji – ne izgovara ništa drugo nego – sada sam privlačnija muškarcima.

U osnovi bilo kakve intervencije radi poboljšanja fizičkog izgleda leži želja da žena bude privlačna muškarcu. Oni koji sada pokušavaju da povuku tu paralelu između genitalnog sakaćenja i estetskih operacija pokušavaju da pokažu kako svaka žena koja se zgrozi nad genitalnim sakaćenjem, a ugradi silikone, ne shvata da je i sama žrtva jednog “kulturološkog” i stereotipnog obrasca o ženama koji je uvijen u emancipaciju – mogu da izgledam kako ja želim.

Organizacije koje se bave edukacijom žena u zemljama u kojima su podvrgnute genitalnom sakaćenju objavili su da je većina žena svesna toga čemu su podvrgnute ali da se osećaju odgovornima da zadovolje obrasce po kojima njihovo društvo živi vekovima, čak i ako time rizikuju živote svojih ćerki.

U zemljama u kojima žene smatraju da su dostigle viši nivo civilizacije, kada krenu na neku od plastičnih operacija, naročito na one koje se odnose na estetiku grudi, želja da se udovolji muškarcima je potpuno prikrivena iako u osnovi nosi poruku – pogledajte me, poželite me! – samo zadovoljava estetske standarde muškog dela populacije.

Svetski mediji su oko Božića bili prepravljeni tekstovima o majci koja je svojoj sedmogodišnjoj ćerki u božićnu čarapu stavila vaučer za operaciju grudi. Pravdala se time da će njena ćerka vaučer iskoristiti tek kad odraste i samo ako to bude želela. Da neće poželeti je ravno neverovatnom, mama je ipak vaspitava da je rođena kao nesavršena, dok poraste već će, pod pritiskom mame poznate kao Živa Barbi, ili Ljudska Barbi, žene koja je imala nebrojeno plastičnih operacija i koja sada liči na plastčnu lutku, biti nezadovoljna svojim prirodnim izgledom.

Foto: palomarmedical.com

Kao što možete videti, pored toga što je estrada puna silikonskih grudi, sve je više mladih devojaka koje se šetaju sa neprirodno velikim grudima, neprirodnog oblika.

Pre nego što rešite da uradite ovako nešto, ili pre nego što vaša ćerka dođe sa zahtevom da želi nove, atraktivnije i veće grudi, jer joj one koje ima utiču na samopouzdanje, razmislite o tome da li to može usrećiti bilo koju ženu.

Muškarce svakako hoće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*