Home / Porodica i zdravlje / Da li kupujete organsku hranu
Da li kupujete organsku hranu
Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Da li kupujete organsku hranu

Sve više se govori o organski gajenim proizvodima  za ishranu, ali većina ljudi ne zna šta je organska hrana, odnosno koji proizvod se može nazvati organskim. Na pojedinim pijacama postoje tezge iznad kojih piše  – organska hrana – ali kad pogledate ono što prodaju, nimalo se ne razlikuje od namirnica na drugim tezgama. Ako očekujete da organska hrana treba specijalno da izgleda – ne treba, treba da izgleda prirodno i da bude prirodna.

Da bi se nešto nazvalo organskom hranom, proizvodom, mora da ispuni nekoliko uslova. Seme mora da bude prilagođeno klimi, a zemljište kao ni biljka ne smeju biti tretirani hemijskim proizvodima. Prilagođenost klimi znači da na našoj teritoriji nijedan proizvod za koji znate da ne uspeva kod nas a kažu vam da je proizveden kod nas nije organski. Postoje proizvodi koji nisu karakeristični za naše podneblje, da bi uspeli moraju biti tretirani hemijskim proizvodima i gajeni u posebnim uslovima, znači nisu prirodni, organski. Oni mogu biti organski ali ne i proizvedeni kod nas.

Svaki organski proizvod mora imati svoj prirodan oblik, to znači da kad kupujete šargarepu jedna može biti manja, druga veća, treća prava, četvrta kriva. Ovo je najjednostavniji primer, sećate se one priče da neki standardi zahtevaju da svaka šargarepa ima istu debljinu i dužinu. Kad kupujete jabuke i vidite da su sve kao sa reklame, iste veličine, budite sigurni da nisu organske.

Kada usred zime na tezgi ugledate tikvice, složene pod konac, iste veličine, zdrave zelene boje, budite sigurni da kupujete nešto što je gajeno u staklenicima i da uopšte nije zdravo. Tikvice zimi ne uspevaju.

Prvo pravilo kod zdrave ishrane, odnosno, ako želite da konzumirate organsku hranu, je – jedite sezonsko voće i povrće. Jagode u januaru, neprirodnog oblika i veličine, nisu organski gajene, genetski su modifikovane – još jedna nedozvoljena stvar kod organski gajene hrane. Ako niste zaboravili kako mirišu jagode, kada ih probate videćete da u stvari ne jedete jagode, nemaju ukus jagoda. Dakle, sve što kupite mora imati prirodan ukus, šargareša – šargarepe, jabuka – jabuke, rotkvica – rotkvice.

Ako kupujete kod nekoga ko se reklamira kao proizvođač organske hrane, ili u marketima nešto što nosi oznaku da je organsko, treba da znate da mora da ima sertifikat o tome. A ako vam ono što ste kupili stave u nepopularne plastične kese, ili je nešto pakovano u stiropor i prekriveno plastičnom folijom, prekršeno je pravilo po kome organska hrana može da se pakuje samo u papirnatu i staklenu ambalažu, odnsno u ambalažu od materijala koji se mogu reciklirati.

Ako vam je svejedno šta kupujete i kupujete isključivo ono što vam se dopada “na oko”, treba da znate da kupovinom i konzumiranjem organske hrane smanjujete nivo “otrova”, raznih pesticida,  u svom organizmu a obezbeđujete viši nivo minerala i vitamina. Istraživanja su pokazala da je prisustvo pesticida u ljudskom telu šest puta manje kod ljudi koji konzumiraju organsku hranu, nego kod onih koji ne vode računa o tome.

Po jednoj teoriji koju zagovaraju pojedini pobornici zdrave ishrane, ne treba jesti hranu koja ne uspeva u području u kome živimo, jer, kako kažu, genetski nismo predodređeni za takvu vrstu hrane. O tome ćemo govoriti neki drugi put, ali ako ste pobornik organski gajene hrane, savet je – jedite domaće i isključivo u sezoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*