Čuvanje namirnica

Sudeći po količini namirnica koja se mogla videti ovih dana u prosečnim kolicima, u bilo kom marketu, frižideri su ovih dana puni hrane pa bi bilo dobro voditi računa o tome koliko neke namirnice mogu stajati u frižideru a da ne postanu opasne po zdravlje.

Nevezano za praznike i količinu hrane, treba voditi računa da namirnice u frižideru sačuvaju svoj ukus i hranljive osobine.

Najviše treba voditi računa o mesu, sirevima i mlečnim proizvodima jer se najlakše kvare. Jogurt i mleko možete čuvati u frižideru do datuma koji je naznačen kao rok trajanja, ali kada ih jednom otvorite treba ih konzumirati u roku od 24 sata. Kad ih otvorite oni više nisu sterilni i počinju da se ponašaju kao pre pasterizacije i sterilizacije.

Sve što je konzervirano treba konzumirati odmah po otvaranju, ukoliko vam nešto od hrane ostane nikako ne držite u originalnom pakovanju već prespite u neki stakleni sud i pojedite najkasnije u roku od 48 sati.

Voće i povrće nisu tako lako hranljivi kao meso i mlečni proizvodi pa ih možete danima čuvati u frižideru ili u hladnoj i tamnoj prostoriji. Voće bi trebalo pojesti istog dana kada ste ga i kupili kako biste što više iskoristili sve vitamine koje sadrže pa kupujte voća onoliko koliko vam je potrebno za jedan dan. Ne zaboravite da je većina voća koje ste kupili kao sveže već izvesno vreme bila u hladnjačama, dodatno ga čuvajući ono gubi na svom kvalitetu. Ako kupujete veće količine voća, čuvajte ga u fioci frižidera, ne na sobnoj temperaturi.

Sve namirnice koje čuvate u zamrzivaču nikako ne zamrzavajte ponovo nakon što ih odmrznete. Ako imate mikrotalasnu peć, namirnice odmrzavajte u njoj, pre nego na sobnoj temperaturi. Mikroorganizmi koji se nalaze u zamrznutim namirnicama, naročito u mesu, tokom dubokog zamrzavanja hiberniraju, ali sa odmrzavanjem postoji opasnost da se razmnože, naročito ako to traje satima na sobnoj temperaturi.

Jaja kupujte uvek kod istog prodavca, i ako su vam potrebna sveža za pripremu torti, sladoleda ili nekih drugih slatkiša, neka ne stoje u frižideru duže od 7 dana.

Tokom prazničnih dana skloni smo tome, naročito kad su večere u pitanju, da hrana satima stoji na stolu. Nikako ne ostavljajte hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi, naročito meso, ribu i salate sa majonezom.

Suhomesnate proizvode koje kupujete odmah po kupovini izvadite iz papira u koje ih pakuju i stavite u aluminijumsku foliju pa tek onda u frižider.

Ako kupujete masline na meru, ispod kojih na vitrinama uglavnom stoje plastične posude, vrlo blizu podu, radije ponesite dobro opranu teglu od kuće i zatražite da vam ih sipaju u teglu.

Povrće obavezno dobro operite pre nego što počnete sa kuvanjem, naročit ako ga jedete sveže. Voće isto tako. Meso, junetinu, svinjetinu i piletinu, takođe operite pre pripreme, pod jakim mlazom hladne vode.

Ne zaboravite, temperatura u frižideru treb da bude najviše 4 stepena. I naravno, da bi vaš frižider bio potpuno bezbedno mesto za čuvanje namirnica, čistite ga jednom u tri meseca. Isključite ga, operite a zatim unutrašnjost premažite alkoholnim sirćetom i ostavite bar sat vremena otvoren dok ne izvetri miris sirćeta, tako ste ga na jedan način dezinfikovali.

Zamrzivač odmrznite i očistite kad god primetite da u njemu ima više leda nego obično.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *