vudhikrai / FreeDigitalPhotos.net

Bešamel sos

Bešamel sos je jedan od napoznatijih sosova koji se koristi u srpskoj kuhinji. Daje poseban ukus jelima od testenina, povrća i mesa. Neka evropska jela, kao što su lazanje se ne mogu zamisliti bez ovog sosa, pripremiti ih bez bešamel sosa bi bilo isto kao kada bismo mi napravili sarmu bez pirinča.

Ovaj sos potiče iz Francuske, grupa književnika je, odmah posle osnivanja Francuske akademije nauka, osnovala Gurmansku akademiju čiji članovi su se redovno sastajali da bi prikazali svoja kulinarka dostignuća. Ovu grupu je predvodio Volter, a sastancima je često prisustvovao i kralj Luj IXV, poznat kao gurman.

Na jednom od ovih sastanaka, markiz Bešamel, dvojski ministar, poslužio je svoje najnoviju kulinarsku kreaciju – sos od butera i mleka. Članovi Gurmanske akademije su bili oduševljeni a kralj je izjavio da ovaj izvrstan sos može samo da se zove Bešamel.

Originalan bešamel sos sprema se na sledeći način:

Rastopiti 50 grama butera i čim se rastopi dodati 50 grama brašna, sve vreme mešajući da se ne stvore grudvice. Voditi računa da brašno ne počne da žuti, mora ostati belo. Čim se od brašna i butera napravi kompaktna masa, postepeno dolivati prethodno zagrejano mleko, potrebno je 0,6 litara, i dalje neprekidno mešajući. Posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati petnaestak minuta. Sos je spreman za upotrebu.

Sos možete spremati i mešavinom vode i mleka ali onda neće imati gustinu kao kada se sprema samo sa mlekom. Možete ga praviti čak i sa supom, sve zavisi od ukusa.

Ukoliko vam se desi da su se u sosu tokom kuvanja stvorile grudvice, a to će se desiti samo ako niste sve vreme mešali, kada ste ga skuvali dodajte jednu kažiku butera i mutite mikserom, razbićete grudvice i dobiti baš ono što ste želeli.

Ukus sosa, a sve po vašoj želji i zavisno od toga uz koje jelo ćete ga poslužiti, možete obogatiti limunovim sokom, muskatnim oraščetom, karanfilićem.

Bešamel sos se služi topao, zato ga držite poklopljen do služenja,  na toplom mestu kako se ne bi previše ohladio. Potpuno ohlađen sos neće imati isti ukus ni teksturu ako ga naknadno budete grejali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *