Home / Kafa sa tetkom / Ako volite špagete – četiri izvrsna predloga za prelive
Ako volite špagete – četiri izvrsna predloga za prelive

Ako volite špagete – četiri izvrsna predloga za prelive

Ako vaši ukućani i vi volite špagete, sigurno imate neki svoj omiljeni preliv, ali špatete dozvoljavaju nebrojeno varijacija sa prelivima. Možete ih jesti sa svim sastojcima koji vam padnu na pamet, nešto slično onome kad spremate picu, sastojci uvek zavise od ukusa i onoga što se našlo u frižideru.

Za svaki od predloženih preliva potrebno vam je pakovanje špageta, dobićete obrok za četiri osobe.

 

Preliv sa mlevenim mesom

Potrebno:

0,5 kg mlevenog mesa
½ praziluka
2 šargarepe srednje veličine
100 gr paradajz pirea ili 1 Tomatino
3 dcl crnog vina
ulje
parmezan
biber
so po potrebi.

Priprema:

Mleveno meso propržite na suvom teflonskom tiganju dok se svako zrno mesa ne odvoji. Praziluk i šargarepu sečene na kolutove dinstajte na malo uljda dok ne omekšaju. Kada su omekšali, ne potpuno izdinstani, dodajte meso, paradajz pire ili Tomatino i crno vino. Kuvajte tridesetak minuta. Pobiberite po ukusu a zatim posolite. Vodite računa o količini soli jer su i paradajz pire i Tomatino slani.

Na skuvane i ohlađene špagete sipajte prvo parmezan pa vreo preliv.

Preliv sa bešamel sosom    Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Potrebno:

50 gr margarina
50 gr brašna
0,6 l litra mleka
so
biber
2 kriške kravljeg sira po želji
kašičica ruzmarina.

Priprema:

Margarin rastopite, dodajte brašno sve vreme mešajući da se ne stvore grudvice a zatim polako dodajte mleko, sve vreme mešajući, grudvice se brzo stvaraju ako ne mešate. Posolite i pobiberite po ukusu i kuvajte 15 minuta.

Kriške sira izgnjavite viljuškom, dodaje skuvane i ohlađene špagete. Sipajte bešamel sos i dobro promešajte a zatim dodajte ruzmarin.

Preliv od aleve paprike i belog luka

Potebno:

2 kašike aleve paprike
4 češnja belog luka
šoljica ulja
so.

Priprema:

Zagejte ulje i dodajte mu češnjeve belog luka, oljuštene i isečene na pola. Propržite ih samo par minuta, brzo će potamneti, a zatim dodajte alevu papriku i pržite dok ne dobijete kompaktnu masu. Posolite po ukusu.

Prelijte preko skuvanih i ohlađenih špageta. Ovaj preliv će samo obojiti špagete ali ukus je izvanredan.

Preliv od jaja

Potrebno:

7 jaja
1 kašika Vegete ili nekog drugog začina
2 kašičice peršuna
3 kašike ulja.

Priprema:

Skuvajte, isperite špagete i dobro ih ocedite. Stavite ih u neku posudu, dodajte ulje i dobro promešajte.

Jaja umutite, dodajte začin i peršun.

Veći teflonski tiganj, ili neku drugu teflonsku posudu dobro zagrejte a zatim sipajte špagete i promešajte. Kad špagete počnu da se prže, prelijte umućenim jajima i mešajte kako bi se jaja ispržila i vezala za špagete. Vodite računa, jaja se brzo vezuju i prže, da vam ne zagore.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*