Zlatne dvadesete

Modni kreatori su za sledeću godinu već najavili povratak mode sedamdesetih godina, ali sada idu još dalje u prošlost i na velika vrata vraćaju modu dvadesetih godina prošlog veka.

Te godine su u modi bile značajne po tome što se dužina suknji i haljina skratila do iznad kolena, dekolte je postao dublji čime su grudi došle do izražaja, kosa više nije bila vezivana u punđe već je puštena da slobodno pada, žene su sve više nosile kraću kosu, moda dvadesetih godina je postavila temelje savremene ženstvenosti.

Žene su u to vreme počele sve više da izlaze u javnost, u to vreme su stvoreni neki od najpoznatijih parfema na svetu, došlo je do velikog izlaska žena iz kuhinje i promene u načinu oblačenja koji je do tada, naročito zbog ratova, skrivao ženstvenost.

Kada zamislite ženu iz dvadesetih godina, to je žena sa kratkom kosom, punom uvojaka, sa  precizno izvučenim razdeljkom, obučena u haljinu do kolena, bez rukava, šivenu od lakog materijala, sa resama koje prelaze preko ivice haljine i kolena, noge su u crnim mrežastim čarapama i cipelama sa kaišem preko stopala. Ovako obučenu ženu danas možemo videti samo u fulmovima.

Do tada grube materijale od kojih su se šile haljine koje su delovale kao da su uštirkane, zamenili su materijali za koje je prvi put počelo da se govori da moraju da miluju telo, tada se prvi put pominje i da haljina mora da stoji kao da je druga koža, savršeno prilagođena telu.

Gloria Svanson

Kaput i ogrtači su obavezno imali okovratnik od krzna. U modu je ušao upadljiv nakit, blještave minđuše koje vise i spuštaju se sve do ramena, duge trepavice, akcenat je bio na očima,  i crveni karmin.

Od svih materijala, najzastupljenija je bila čipka, danas te haljine više podsećaju na kombinezone kakvi se više ne nose, a kakve su nosile naše bake, i u ono vreme su bile pravi bum.

U rukama tadašnjih žena je obavezno bila muštikla, bilo je nezamislivo da u ruci drže cigaru, usne su bile crvene kao krv, nosile su se rukavice, sve je odisalo elegancijom.

U modi je bio čarlston, ples uz koji su savršeno lelujale rese na haljinama, u klubovima se plesalo do jutra, bilo je to doba šverca alkohola, velikih ljubavnih intriga, žene su uzdisale za Rudolfom Valentinom. Muškarci su nosili smokinge i kamašne, maramica u džepu sakoa je bila obavezan detalj.

Od boja su preferirane crna i tamno crvena, ali kažu da je tada, pronalazak Tutankamonove grobnice, promenio estetski ukus otkrivajući kombinaciju boja  – crno i belo, crveno i tamno plavu, zlatno i srebrno. Prosto je nezamislivo šta može da utiče na modu određenog doba.

Život dvadesetih godina najbolje je prikazan u filmu „Veliki Getsbi“, Skota Ficdžeralda, čiji se rimejk snima ovih dana a glavnu ulogu igra Leonardo Di Kaprio.

Kad sve saberete, tih godinaje počelo da se insistira na lepoti i urađeno je sve da bi se istakla lepota žene, od garderobe do načina šminkanja. Kosa je skraćena da bi bio istaknut vrat, inistiralo se na što svetlijem tenu. Žene su tada počele da čupaju obrve kako bi što više naglasile oči.

Nosile su se ogrlice do bisera, ponekad iste dužine kao što je haljina, materijali su počeli da se ukrašavaju šljokicama. Ljudi su očigledno posle Velikog rata bili  željni života i radosti.

Naravno, tada je prvi put upotrebljen izraz „loša devojka“, bila je to ona koja je odstupila od šporeta, skratila haljinu, počela da se šminka, pušila je, pila i do jutra igrala čarlston.

Ako još niste odlučile šta ćete obući za Novu godinu, slobodno haljinom, nakitom i šminkom oživite duh dvadesetih godina. Nećete promašiti, sledeća godina će biti godina mode zlatnih devedesetih godina, kako najavljuju najpoznatiji svetski modni kreatori.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *