Zdravlje iz “Suncokreta”

U selu Hajdukovo, desetak kilometara od Subotice, od 1989. godine posluje porodično preduzeće  “Suncokret”, jedno od prvih preduzeća i utemeljivača organske proizvodnje i prerade u Srbiji.

Hladno ceđena ulja iz asortimana proizvoda ovog preduzeća, koja se dobijaju iz bundeve (ovo ulje se pravi na presi staroj 120 godina), sucokreta, susama, lana i uljane repice, kao i konopljino ulje su jedinstveni na našem tržištu. Pored jestivih ulja, ovo preduzeće proizvodi i ulja od noćurka, nara,  crnog kima i semena grožđa, koja se koriste u kozmetici i prirodnoj medicini, a svrstana su u asortiman proizvoda “Riznica”, kako im samo ime kaže – riznica su našeg zdravlja.

Radnja "Sunčev cvet" u Subotici

Pored ovih proizvoda, “Suncokret” nam nudi i namaze od uljarica, kikiriki puter, sucokretov, orahov, susamov i bundevin puter, kao i “energetski program” koji čine poslastice “Semenko”, sa medom, rogačem, suncokretom i jezgrastim semenkama. Među njima se nalaze i proizvodi za djabetičare, namaz sa sucokretom, rogačem i fruktozom.

Program “Nega prirode” iz ove porodične radionice se sastoji od šampona, gelova za tuširanje, tonika za lice, ručno rađenih sapuna i ulja za negu tela, i ovo su jedinstveni proizvodi na našem tržištu, 100% prirodni, prave se od sirovina koje imaju švajcarski sertifikat o organskom poreklu, a u pripremi su mleko za telo, ulje protiv strija i celulita.

Svoje proizvode preduzeće “Suncokret” je već plasiralo na tržište Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Kanade, Švedske, Mađarske, BIH i Makedonije i 2006. godine su nagrađeni prestižnom nagradom Velike Britanije “Soil Assosiation Organic Food Award”. Pored toga, svoje proizvode su izlagali na Biofach-u u Nemačkoj, najvećem evropskom sajmu zdrave hrane, “Fancy food” u Njujorku, “Slow Food” u Torinu, “Grune Woche” u Berlinu, “Ogranic and Natural Food” u Londonu, “ Soil Association Award Fair” u Bristolu i na brojnim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Osijeku, Segedinu, Novom Sadu i Beogradu.

Želja vlasnika ove riznice zdravlja je da svojim proizvodima omoguće izbor zdravijeg načina ishrane što će dovesti do boljeg kvaliteta života i preventivnog delovanja kako bi se što bolje očuvalo zdravlje.

Pre mesec dana, u rubrici Tetka kupuje za vas, predstavili smo njihov puter od sunockreta, jedini proizvod koji je u ovoj rubrici dobio ocenu 10. Mnogo komentara po objavljivanju ovog teksta na Twitteru, a svi su bili vrlo pohvalni, priznaćete da se retko nađe proizvod na  čije pominjanje ima puno pozitivnih reakcija, kontaktirali smo vlasnike ove firme i čuli lepu priču o pokretanju sopstvene proizvodnje, ali pre svega lepu priču zaljubljenika u zdrav način ishrane, koji svojim potrošačima nude ono što sami koriste u svakodnevnoj ishrani.

Priznaćete i da se retko sretnu oni koji su spremni da odvoje svoje vreme i detaljno vam objasne ono što vas interesuje, pa nije čudo što su odlučili da nagrade čitaoce Tetke, tako da će pred novogodišnje praznike podeliti pet Suncokretovih putera i pet Bundevinih putera, o čijim prednostima u ishrani možete pročitati na njihovom sajtu.

Desetoro čitalaca koji nam prvi odgovore na pitanje odakle potiče suncokret, ova prelepa biljka koja uvek gleda u Sunce i koja nas čašćava zdravljem, poštar će obradovati teglom Suncokretovog ili Bundevinog putera.

Ljubaznim vlasnicima preduzeća “Suncokret” želimo puno uspeha u daljem radu.

13 comments

 1. Miodrag Radicevic

  Suncokret potiče iz jugozapadnog dela Amerike, Perua i Meksika

 2. Suncokret potice iz Jugozapadne Amerike, Perua i Meksika, ali ja sam sigurna da odakle god da potice, naj bolji suncokret raste u Hajdukovu 🙂

 3. snjezana karagic

  Suncokret potiče iz jugozapadnog dela Amerike, Perua i Meksika

 4. Dragana Mladenovic

  Suncokret potiče iz jugozapadnog dela Amerike, Perua i Meksika, a najbolji puter iz Hajdukova 😉

 5. Ajde i ja
  Suncokret potice iz Jugozapadne Amerike, Perua i Meksika 🙂

 6. Suncokret potiče iz jugozapadne Amerike, Perua i Meksika 😉 Početkom šesnaestog veka iz Amerike stiže i u Evropu…

 7. Сунцокрет је пореклом иѕ југозападне Америке, Перуа и Мексика. 🙂

 8. suncokret potice iz jugozapadne amerike,perua i meksika

 9. Suncokret potice iz jugozapadne Amerike, Perua i Meksika 🙂

 10. Suncokret potiče iz jugozapadne Amerike, Perua i Meksika

 11. Čestitam vam 🙂

  budite ljubazni pa svoje adrese i brojeve telefona dostavite na mejl tetka.rs@gmail.com

  I javite utiske kad probate jedan od ovih putera.

 12. Stigao mi je Bundevin puter! Veliko hvala Tetki i Suncokretu 🙂

 13. A meni je stigao suncekrotov puter! Hvala mnogo i srecni praznici!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *