Spinovanje – Trnova Ružica

Spinovanje je u današnje vreme veoma važna rabota. Nikad  čuli za spinovanje, ma nije moguće!

Spinovanje informacija, to vam je jednostavno rečeno doterivanje informacija ili  izvlačenje iz konteksta. Nije to laganje, taman posla daleko od toga, više je to –  vidi informaciju mojom očima, slušaj je mojim ušima. Kada se neka informacija spinuje onda je to za neko više dobro, samo se malo ubrzava naglašava, vadi iz konteksta, obrće, okreće.

Ko zna dobro da spinuje, taj je poznatiji kao spin doktor, spada u veoma važne, da ne kažem uticajne osobe a i dobro je nagrađen za svoju veštinu spinovanja (bar je takav običaj u belom svetu).

Ali da krenem redom u ovoj maloj priči o spinovanju.

Prva osoba, koja se nameće, ne baš kao spin doktor, više kao neko čija je sudbina direktno vezana za spinovanje je svima dobro poznata Trnova Ružica a.k.a. Uspavana Lepotica.

Spinovanje su u literaturu uveli, među prvima  Braća Grim u svojoj verziji istoimene priče –Dornröschen.

Kako je Ružica spinovala?

Za tu rabotu joj je bila potrebna

preslica – vidi sliku, koja se sastoji od vretena, vrlo oštrog i spinning wheel, točka, koji se zavrti pa se okreće I okreće , čineći celu spravu prilično opasnom, što se i sama Ružica uverila. Ružica je imala princa, samim tim i srećni završetak, ali nisu svi te sreće.

Dakle, umeće pričanja priča je sledeća smernica, koju ćemo otpratiti – spin a yarn.

Ako nam se neka priča veoma dopadne, možemo to da kažemo na sledeći način – This author really knows how to spin a yarn, ovaj autor stvarno zna kako da tka svoju pripovedačku nit.

Mala digresija – u spinovanju je veoma vešt i Novak Đoković, kada on spinuje loptu, tu pomoći nema.

Spin predstavlja rotaciju loptice oko vlastite ose pri kretanju. Prednost ovakvog kretanja loptice jeste u putanji loptice koju je teže procijeniti za protivnika, te u nepredvdiljivijem ponašanju nakon odskoka od podlogu.”

Kao što rekoh, opasna je to i nepredvidljiva rabota.

Nadam se da postaje malo jasnije šta sve znači engleska reč spin, koja je u međuvremenu postala i srpska, što da ne.

Ima veze i sa rotiranjem, obrtanjem, okretanjem, ali i sa ispredanjem, tkanjem, stavaranjem, fabrikovanjem  nekih, da kažemo, novih priča.

Potrebna nam je samo jedna nit za početak i eto tu smo, pravac u spin room.

Sad smo već na korak od toga da se licem u lice sretnemo sa doktorima za spinovanje ili spin doctors.

Spin rooms su prostorije u kojima se novinari i reporteri, možda i poneki blogeriI tviteraš u današnje vreme, susreću sa  VIP osobama koje učestvuju u nekoj debati, konferenciji ili nešto slično.

Sada neko može da se zapita, šta je sad tu bitno, malo besplatne hrane i pića.  Sve što je važno čuće se na samoj konferenciji ili debati od strane učesnika.

Pogrešno!

Tu na scenu stupaju spin doktori – A political press agent or publicist employed to promote a favourable interpretation of events to journalist.

Oni će lepo i diskretno objasniti ljudima od pera i drugim zainteresovanim učesnicima onu našu staru, dobru izreku : Može da bude, ne mora da znači. Sve to što ste čuli ili ćete čuti svojim ušima i videti svojim očima, puj pike ne važi, nego da mi vama objasnimo, šta to znači a vi širite dalje to što ćemo vam reći.

Sad ako neko pomisli da je to tako jednostavno da to može svako, ljuto se vara.

Spin u nauci, koja se zove Public Realitions, ima posebno mesto i izuzetnu težinu.

Spada u propagandne aktivnosti i veoma je važna u današnje vreme, kako u političkim  tako i u komercijalnim vodama. Ako se do sada niste prisetili iz naše bliže prošlosti i aktuelne sadašnjosti, koliko često smo mi spinovani na ovim prostorima, onda vam ne ostaje ništa drugo nego da krenete ispočetka sa Trnoružicom.

Samo nemojte se uljuljkivati u nadi da će dojahati neki princ i spasiti sve nas ovde zato što nećemo da vidimo i čujemo šta se dešava oko nas.

Autor: Dragana Amarilis

2 comments

  1. Hvala Tetke na dobrom tekstu. Ono što ste propustili da dodate u vašem tekstu je da spin može biti i izvlačenje infomracija iz konteksta, što ste navele ali pravi spin se najčešće koristi da bi se odvukla pažnja sa neke goruće teme. To znači kada se neka tema pojavi u javnosti, tehnikama odnosa s madijima plasira se neka nova informacija koja odvlači pažnju javnosti sa onoga što se desilo. „Zavrteti“ drugu informaciju kojom odvlačimo pažnju. SPIN DOCTOR je po nekim definicijama osoba zadužena za oblikovanje povoljne percepcije javnosti o političarima ili političkoj stranci veštom manipulacijom medijima.

  2. Ups, izgleda da je moj mali spin u tekstu o spinovanju razotkriven, ili ne, možda je sve to tu negde zagubljeno i zatureno između redova, čudna rabota je to spinovanje.Svi mi pratimo niti nekih svojih priča, to je stvar afiniteta, važno je da se spinuje 🙂
    Šalu na stranu, hvala Miloše na stručnom i konkretnom komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *