Slatko čekanje – Adventski kalendar

Sigurno ste nekada na rafovima, među slatkišima, ugledali  i onu veliku kutiju sa 24 pregrade na kojoj na nekom od stranih jezika piše – Adventski kalendar (Adventskalenders, Calendario dell’Avvento…) i možda ste to nekada kupile svojoj deci jer kutija obično deluje jako primamljivo, uglavnom su na njoj božićni i novogodišnji motivi.

Trebalo bi da znamo šta je Adventski kalendar iako to nije karatkeristično za nas, iako nije deo naše božićne tradicije.

Adventski kalendar je karakterističan za ljude katoličke veroispovesti i prvi put se pojavio u 19. veku, u Nemačkoj, a zamišljen je kao odbrojavanje dana do Božića, dana koji svi nestrpljivo očekuju, naročito deca. Suština ovog kalendara je da pokaže da čekanje može biti lepo.

Istorija Adventskog kalendara pokazuje da se prvo kredom obeležavao svaki dan od 1 decembra koji je prošao, a zatim je ovo preraslo u slike koju se se kačile na zid, od 1. decembra do Božića svakoga dana jedna nova slika. U nekim krajevima gde postoji tradicija Adventskog kalendara, svaki dan do Božića se pali jedna sveća a u jasle koje dočaravaju rođenje Isusa Hrista se svakoga dana dodaje po malo slame. Veruje se da se običaj odbrojavanja dana do Božića, Adventski kalendar, prvi put pojavio 1852. godine.

Početkom 10. veka, 1908. godine pojavio se prvi štampani Adventski kalendar, nešto slično onome što danas možemo da vidimo, ali bez “prozorčića” kakve danas imaju ovi kalendari, i zvao se “Božićni kalendar” ili “Minhenski božićni kalendar”, štampan u štampariji “Reichhold & Lang” i tako počinje da se širi po svetu. Do Drugog svetskog rata odštampano je preko 30 vrsta Adentskih kalendara.

Tokom rata prestaje se sa štampanjem  zbog nedostatka papira, ali po završetku rata Adventski kalendar ponovo postaje popularan u vreme božićnih praznika. Masovna proizvodnja počinje 1950. godine i Advetnsti kalendar koji je dotle bio priličnio skup postaje sve jeftiniji.

Na kalendarima su se u to vremeuglavnom prikazivale scene romantičnih snežnih sela a iza 24 “prozora” su se krile jasnle sa bebom Isusom.

Prvi Aventski kalendari ispunjeni čokoladom, preteča kalendara kakav danas može da se kupi pojavio se 1958. godine.

Danas postoji mnogo vrsta Adventskih kalendara, najpopularniji su oni koji su punjeni čokoladom jer su najzanimljiviji za decu, ili oni koji iza svakog prozora kriju neku igračku.

Poslednjih godina, sve više je tražen i kalendar koji je prazan a koji kupci sami popunjavaju, malim paketićima slatkiša ili nekim drugim iznenađenjima.

Suština ovog kalendara je ostala ista – čekanje može biti lepo, a dok se čeka Isusovo rođenje, deca se mogu malo zasladiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *