Home / Kafa sa tetkom / Slatke i na oko slatke kiflice
Slatke i na oko slatke kiflice

Slatke i na oko slatke kiflice

Potrebno:

1kg brašna

4 dcl mleka

2 dcl ulja

1 suvi kvasac

1 prašak za pecivo

kašičica šećera

Za sirup:

600 gr šećera

300 gr vode

2 kesice fanilin šećera

Priprema:

Kvasac rastopiti u mleku, dodati kašičicu šećera, ulje i prašak za pecivo a zatim zamesiti sa brašnom i ostaviti pola sata da naraste. Kada je testo naraslo, podeliti ga na dva dela i u jedan deo dodati 3 kašike kakaa i malo ulja, koliko je dovoljno da vam pomogne da se kakao lepo veže za testo.

Od oba dela testa, belog i crnog,  napraviti po šest loptica.

Svaku lopticu razviti u obliku kruga prečnika 20 do 25 centimetra. Na svaki razvučen beli deo stavite crni deo i blago još malo razvucite oklagijom, a zatim svaki spojen deo isecite na 16 delova, na četiri dela, svaku četvrtinu na dva dela i svaku osminu na dva dela, dobićete vrlo uske „trouglove“ a zatim svaki urolajte.

Kiflice pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, najviše 15 minuta.

Dok se kiflice peku skuvajte šećer i vodu, ne kuvajte klasičan sirup, dovoljno je minut, dva kuvanja, dok se šećer ne istopi a zatim dodajte vanilin šećer.

Vruće kiflice stavljajte u vruć sirup, samo ih natopite i odmah vadite.

Savet: Od ove količine se dobije 96 kiflica, preporuka je da ih prvi put pravite od polovine navedenih mera, da vidite da li će vam se svideti a imajte u vidu i broj osoba za koje ih pripremate.

 

One comment

  1. Moja majka je pravila ove kiflice, bas po ovom receptu. Zaista veoma ukusan slatkis! Divno je sto ste me podsetile, moracu da obnovim gradivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*