Parfem vam mora stajati isto kao haljina

Ako ste u dilemi kako da odaberete parfem za sebe, najjednostavniji odgovor bi bio – nikako. Ako nemate omiljeni parfem koji koristite godinama, ili ako želite da probate nešto novo, niste sigurne kakve mirisne note volite, odlazak u parfimeriju može biti prava noćna mora. Prodavačice će vas posmatrati samo par minuta kako neodlučno gledate u bočice, a onda će vas saleteti i podmetnuti vam pod nos najmanje desetak testera od čega će vam se odmah zavrteti u glavi i posle čega će vaše čulo mirisa potpuno otupeti pa će vam svi parfemi mirisati isto. Na kraju će vas ubediti da kupite nešto što je u trendu, što je kupilo stotine žena pre vas i što jednostavno nije za vas.

Sigurno znate da parfemi različito mirišu na ženama, što uglavnom zavisi od vlažnosti i kiselosti kože, parfem vaše prijateljice jednostavno na vama ne mora mirisati isto, a parfemo koji odaberete treba da vam stoji kao haljina. Saliveno! Da vas prepoznaju po mirisu.

S obzirom da svaka koža ima svoj prirodan miris, parfem treba taj miris da poboljša a ne da ga pogorša.

Osnovno – ako želite parfem, kupite parfem. Zato pogledajte na bičici koliko procenata mirisa ima ono što želite da kupite . Pravi pafremi imaju procenat mirisa koji varira od 20 do 50%, tamo gde pročitate „Eau de Parfum“ ima od 10 do 15%, toaletne vode između 3 i 8% i kolonjske vode oko 3% mirisa. Naravno, veći procenat mirisa obezbeđuje i duže trajanje i veći intenzitet parfema koji ćete naneti na kožu.

Treba da znate da nakon što pomirišete tri parfema vaše čulo mirisa više nije sposobno da razaznaje mirise.

Miris koji osetite na testeru je miris onoga što je izašlo iz bočice ali sve to ne mora, i najverovatnije neće, isto tako mirisati i na vašoj koži. Zato tražite da parfem prsnu direktno na vašu kožu.

Najbolje bi bilo da prođe najmanje sat vremena pre nego što donesete odluku da li vam se taj parfem dopada ili ne jer je toliko vremena potrebno da miris obavi svoju „evoluciju“ na koži.

U trenutku kad naprskate parfem na kožu on ima jedan miris, posle desetak minuta drugi, a posle sat vremena sasvim treći. Ne zaboravite da ćete na određen parfem mirisati onako kako mirišete posle sat vremena a ne posle par sekundi.

Parfem sa velikim procentom mirisa će se na vama oseati satima, čitav dan, sve dok se ne istuširate. Miris toaletne vode će početi da bledi već posle pola sata.

Sigruno znate da parfem treba prskati po vratu, zglobovima, dekolteu, naročito iznad srca, na pregibima laktova i iza ušiju. Ne preterujte, mesto koje parfemišete nikako ne treba prsnuti više od tri puta jer ako preterate, jak miris vašeg parfema može drugima delovati neprijatno.

Slobodno izađite iz parfimerije, i kasnije se vratite ili da kupite onaj koji ste probale ili da probate drugi. Prodavačice u našim parfimerijama zbog toga ponekad umeju da deluju i reaguju uvređeno, ali vaše pravo je da postupite baš tako, a ne po njihovim instrukcijama. U većini slučajeva one o parfemima ne znaju ništa više od vas, jedino mogu da vam kažu šta je trend u svetu, odnosno u njihovoj parfimeriji. Proverite.

Kad kupite parfem, držite ga u kupatilu, ne u spavaćoj sobi, i to na suvom mestu, daleko od izvora topolote. Svaki pravi parfem koji kupite može trajati od dve do pet godina. Naravno, teško će parfem trajati pet godina, ali ako volite parfeme i ako ih imate više, ne treba da žurite da ih što pre potrošite. Boja parfema se vremenom može promeniti ali njegove mirisne note će ostati iste.

Stižu praznici, ako želite samu sebe da obradujete, a da kasnije ne bude da ste promašile, polako sa izborom parfema.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *