Običaji koji se vekovima ne menjaju

Navike žena kada je šminka u pitanju se uglavnom ne menjaju, menjaju se samo sastojci koji se koriste za šminkanje, od kako se šminkaju, još od drevnih vremena, žene najviše pažnje posvećuju očima i usnama. Ali postoje zemlje u kojima se običaj šminkanja vekovima ne menja.

Indija je jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj žene više pažnje posvećuju svom telu nego licu. One još od drevnih vremena koriste tople kupke, masažu, mirisna ulja. Pošto imaju lepu, tamnu put, Indijke vrlo retko koriste puder, ali zato mnogo pažnje posvećuju šminkanju očiju koje ukrašavaju kolom čime naglašavaju konturu oka i koji ima antiseptička dejstva,  isto kao drevne Egipćanke, ali je zato karmin nezaobilazan deo njihove šminke, koriste ga u svim bojama od svetlo ružičaste do tamno crvene. Na svadbama sve žene imaju nakarminisane usne, čak i devojčice.

Kosi takođe posvećuju mnogo pažnje, njihove bujne crne kose su obično upletene u pletenicu i ukrašene perlicama, ali njihova skupljena kosa je prvenstveno znak poslušnosti.

Jedna stvar, koja je i deo dekoracije tela, odnosno šminke, ali i izraz slobodnih verskih ubeđenja je Tilak, znak koji nose na čelu, običaj koji se već vekovima ne menja.

Tilak se pravi od mešavine boja i pepela ili gline i stavlja se na čelo ručno ili pomoću posebnih pečata. Može biti različitih oblika, uglavnom je oblika kruga ili elipse i zavisno od boje ukazuje na različite religije tako da pripadnici jedne sekte međusobno mogu da se identifikuju, tako da ga nose i muškarci.

Tilak se može nositi na različitim delovima tela ali ga Indijke uglavnom nose na čelu koje za njih predstavlja mesto nade, treće oko, a čelo je i šesta čakra koja vlada razumom. Tilak na čelu im pomaž da jasno misle, razaznaju istinu i donose dobre odluke, i svima pokazuje da su u braku.

Kao što vidite, kod Indijski se nešto vekovima ne menja, a kozmetika kakvu koriste žene u ostalim delovima sveta kod njih nije u upotrebi. Čak i nošenje sarija, indijske ženske nošnje još uvek je ono što Indijke najčešće i najradije nose, ženska moda kod njih skoro da ne postoji.

Sari je tkanina duga sedam metara, može biti od svile, pamuka ili sintetike, jednobojna ili štampana, ukrašena cvetnim motivima ili geometrijskim šarama. Indijke ih nose u svim bojama, sem udovica koje nose beli sari.

Nakit koji nose se takođe vekovima ne menja, među siromašnijim ženama to su uglavnom narukvice od kosti i plastike dok bogate žene nasleđuju nakit od svojih majki koji zatim nasleđuju njihove ćerke. Mnogo Indijki ima nakit u pupku a na svadbama se kite toliko da ih u zapadnom svetu često optužuju da nemaju meru i da su promer kiča, nedoupstiva kritika imajući u vidu da je to deo njihove kulutre.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *